Je bent eruit: die intieme zwangerschapsshoot gaat er komen. Hoe leuk! Maar hoe kies je de locatie van jouw zwangerschapsshoot? Wordt het een shoot binnen, of buiten? En wat is het gevolg van deze keuze eigenlijk in het uiteindelijke resultaat?

Om je hier een beetje bij op weg te helpen, heb ik voor jou een aantal vragen opgesteld die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wat beter bij jou past: indoor of outdoor.

Komen ze!

Vraag 1: Ben je trots op/tevreden met jullie interieur?

Schuilt er in jou een heuse interieurstylist, of vind je het gewoon heel leuk en belangrijk een sfeervol, mooi huis te hebben? Grote kans dat jullie huis een echt plaatje is! En je er stiekem óók wel een beetje trots op bent. Is dat het geval? Dan is het inplannen van een zwangerschapsshoot binnen een heel goede keus!

Ben je niet zo blij met hoe jullie slaapkamer eruit ziet en staat het opknappen van de slaapkamer pas volgend jaar op de planning? Dan zou ik je aanraden om eens te kijken naar een zwangerschapsshoot buiten.

Vraag 2: In welke maand ben je 30 weken zwanger?

Het perfecte moment voor een zwangerschapsshoot is als je zo tussen de 30-34 weken zwanger bent.

Valt dit moment in de wintermaanden (oktober t/m maart)? Dan raad ik je aan om de shoot binnen, bij jullie thuis, in te plannen. Ik heb één keer een zwangerschapsshoot op een gure zaterdagochtend in november gedaan, en zelfs ik (ingepakt in een winddichte winterjas en warme schoenen) stond te trillen als een rietje. De foto’s zijn prachtig, maar de hele ervaring was niet per se heel ontspannend. Maar weet ook: als je het per sé wil, kan het buiten!

Ben je in de maanden april tot en met september 30 weken zwanger? Dat zijn eigenlijk de perfecte maanden voor een zwangerschapsshoot buiten. Oftewel: je hebt een keuze. Lucky you! Houd er wel rekening mee dat je in weinig kleding zult staan en we aan de rand van de dag fotograferen (vroeg in de ochtend of bij zonsondergang), dus afhankelijk van het weer kán het behoorlijk fris zijn.

Lifestyle raw boudoir outdoor buiten zwangerschapsshoot in Ede, de Groene Grens, Utrecht, Gelderland, door Ilse Stronks fotografie, zwangerschapsfotograaf Apeldoorn

Vraag 3: Hoe avontuurlijk ben je?

Ben jij het liefste buiten en houd je wel van een avontuur? Ter illustratie: we spreken gerust om 06.00 uur ’s ochtends af als er dan het mooiste licht is, we gaan van de gebaande paden af om dat ene shot te maken én je staat voor een groot deel in het openbaar in je ondergoed. Dan is de outdoor zwangerschapsshoot jou op het lijf geschreven!

Ben je een echte knusse huismus, houd je ervan (een zekere vorm van) controle te hebben op je omgeving en wil je een heerlijk relaxte, ontspannen zwangerschapsshoot beleven? Dan past een shoot bij jullie thuis weer perfect bij jou.

Lifestyle raw boudoir indoor binnen zwangerschapsshoot in Loenen aan de Vecht, Utrecht, door Ilse Stronks fotografie, zwangerschapsfotograaf Apeldoorn

Vraag 4: Wat wil je graag dat de foto’s vertellen?

Hoe wil je later terugkijken naar dit moment in je leven? Vind je het belangrijk dat de foto’s het verhaal vertellen van dit moment in jullie leven: ‘In dit huis woonden we, zo zag onze slaapkamer eruit, hier hebben we al deze mijlpalen beleefd’. Overweeg dan zeker de shoot bij jullie thuis te plannen.

Wil je dat de beelden het verhaal van jou als zwangere, krachtige vrouw vertellen? Die je een beetje zo’n godinnen-ik-ben-één-met-de-natuur-vibe geven? Of ben je heel vaak op een specifieke plek buiten te vinden, een plek waar je je heel fijn voelt, waarvan je het heel mooi zou vinden deze in de foto’s terug te zien? Dan past een zwangerschapsshoot buiten weer beter bij je.

Vraag 5: Wat wil je met de foto’s doen?

Bedenk heel goed: wat wil ik met de foto’s doen?

Wil je een foto groot aan de wand hangen? Waar moet die dan komen? Ergens op een aanwezige plek in huis? Dan is een zwangerschapsshoot buiten een heel tof idee. Buiten zijn we net wat flexibeler in het verwerken van de omgeving in de beelden. We wisselen af met kleuren, met vormen, met perspectief, met als resultaat misschien wel een landschapsfoto met daarin ’toevallig’ een zwangere vrouw. Of komt het stuk misschien in de slaapkamer te hangen, en mag de foto dan wat intiemer zijn? Dan is een shoot binnen ook weer heel erg mooi.

Ga je voor een album, met daarin óók de foto’s van de newbornshoot? Bedenk dan of je het mooi zou vinden dat de foto’s in elkaar overlopen, of dat je juist een contrast hebt tussen een zwangerschapsshoot op een locatie buiten, en de newbornshoot bij jullie thuis.

Of ga je voor een fotobox met daarin jouw favoriete beelden? Waar wil je deze neerzetten: in je woonkamer of keuken, of misschien wel in de slaapkamer? Wie zien deze foto’s, en hoe intiem mogen de foto’s zijn?

Luxe glazen fotobox met fine art passepartout voor zwangerschapsshoot of newbornshoot

En: waar ga jij jouw zwangerschapsshoot plannen?

Ben je er al helemaal uit of je jouw zwangerschapsshoot binnen of buiten wil plannen? Of misschien nog niet? Geen nood! Tijdens de planningssessie help ik je bij het maken van de keuze, en kiezen we op welke exacte locatie we afspreken.

Benieuwd of een zwangerschapsshoot bij je past? Plan hier alvast jouw intake-call in, dan spreken we elkaar binnenkort! Liever eerst wat meer informatie? Vraag dan hier je brochure zwangerschapsfotografie aan.