Zet deze instelling altijd uit als je met een iPhone fotografeert (en de goede sfeer in je foto’s belangrijk vindt)

De juiste sfeer in foto’s: dat is wat we allemaal willen. Want hoe meer sfeer een foto heeft, hoe meer je terug kunt naar het gevoel van dat moment. Hoe je kindje altijd zo lekker bij je kruipt. Hoe hij altijd vol fantasie buiten speelt met die schattige gele laarsjes.

Weet je wat super bepalend is voor de juiste sfeer in je foto’s?

De kleur.

Heb je een foto gemaakt van je zoontje die lekker op het strand een kasteel aan het bouwen is, en is je foto iets te blauw? Dan voelt de hele foto koud, terwijl de scene waar de foto zich afspeelt juist warm zou moeten zijn. Dan klopt de sfeer dus niet.

Of heb je een foto gemaakt waar je dochtertje lekker aan het sleeën is, maar is de foto een beetje oranje/geel? Dan voelt dat gek: in de sneeuw verwacht je een koud gevoel.

Zo zie je: de juiste kleur is super belangrijk voor de juiste sfeer in je foto’s.

En er is één instelling in je iPhone die deze juiste kleur (en dus: sfeer) verpest. Als je die instelling dus fout hebt staan. Dit is vooral ‘gevaarlijk’ als je je bezig gaat houden met fotobewerking, of als je je foto’s gaat afdrukken.

Fotografeer je met een iPhone? Zorg dan dat je deze optie goed hebt staan voor de juiste kleuren

Als je je iPhone installeert, is er één functie die standaard staat ingesteld die funest is als je de juiste sfeer in je foto’s wil. En dat is: de true tone functie.

Wat de true tone functie doet is het aanpassen van de kleur van het licht van je telefoon.

  • Is de omgeving waar je bent een beetje geel? Dan maakt je telefoon de kleur van je het licht van je scherm wat geler.
  • Ben je in een ruimte waar er veel blauw licht is? Zoals in de supermarkt? Dan maakt je telefoon het scherm een beetje witter.

En dat is nou precies wat je niet wil: je wil namelijk de kleuren zien van de foto’s zoals ze zijn. Alleen dan kun je bepalen of ze de juiste tint hebben.

Op deze video zie je hoe je de instelling wijzigt.

True tone functie iPhone uitschakelen

Hoe je checkt of je de true tone functie aan of uit hebt staan?

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Ga naar Beelscherm en helderheid.
  3. Navigeer naar Helderheid, en daar zie je True Tone staan. Zet deze uit (dus zorg ervoor dat het schuifje lichtgrijs is in plaats van groen).

Je ziet waarschijnlijk meteen de kleur van je scherm veranderen. Nu je de true tone functie uit hebt staan, heb je altijd de juiste kleuren van je scherm.

Basis van bewerken - Ebook voor stappenplan foto's bewerken op telefoon

Ben je klaar voor nog meer sfeer in je foto’s?

Wil je graag leren in welke 3 stappen ik al mijn foto’s bewerk? Download dan hier mijn gratis stappenplan en je kunt direct aan de slag. Op naar nog meer meer sfeer in je foto’s.