Misschien valt het je op dat de beelden op mijn zwangerschapsfotografie-pagina heel anders zijn dan de beelden op mijn andere pagina’s. Dan heb je dat goed gezien! Voor mij is het vastleggen van een zwangerschap iets heel anders van het vastleggen van een ‘evenement’ als een bruiloft. Op bruiloften, of tijdens newbornshoots, gebeurt er van alles en leg ik vast wat er gebeurt, zonder al te veel geposeer.

Bij mijn zwangerschapsfotoshoots ga ik als zwangerschapsfotograaf compleet anders te werk

Deze sessies zijn voor mij een begonnen uit creatieve impuls: ik was mijn stem en stijl als fotograaf eind 2019 een beetje kwijt. Fotografeerde ik ‘echt’, of fotografeerde ik ‘mooi? In mijn beleving waren die twee niet te verenigen, en moest ik kiezen.

Laat dat nou net niet mijn sterkste punt zijn..

Wat ik deed: ik ging vrij werk maken. Beelden maken die ik wilde maken, waarbij ik die keuze die ik (van mezelf) ‘moest’ maken, losliet.

Wat ik al een tijd wilde doen was vrouwelijkheid vastleggen, op een mooie en rauwe manier. Artistiek en intiem, wél geposeerd en wél voorbereid. Met het ambitieuze doel om platen te schieten die zelfs zo mooi én echt zijn dat ze niet alleen bij de vrouw zelf, maar ook bij ándere vrouwen gevoelens van trots teweegbrengen.

En welk ander moment dan een zwangerschap kon ik hiervoor kiezen? 

Al creërende merkte ik dat het de beelden naast mooi ook écht waren. Dat de vrouwen in de beelden zichzelf echt herkennen, hun persoonlijkheid en hun gevoel terugzien in de beelden. De rust, de intimiteit, de geborgenheid, en ook het kwetsbare en onzekere van dit nieuwe hoofdstuk in hun leven.

Niet alleen vond ik mijn creativiteit weer helemaal terug, ook de vrouwen die ik als zwangerschapsfotograaf mocht vastleggen voor dit project waren ontzettend blij met het resultaat. Zelfs mijn Instagram-following – die voornamelijk uit niet-zwangere-mensen bestaat 😉 – was enthousiast. Wat me heeft doen besluiten dit groter te maken dan dat het was.

Het resultaat van dat besluit bekijk je hier.

Ik hoop dat je mijn enthousiasme over deze sessie door deze woorden heen voelt. Want wauw: wat is dit werk als zwangerschapsfotograaf práchtig om te doen!

Benieuwd naar welke kledingtips ik je geef voor tijdens jouw zwangerschapsshoot? Ik heb een handige shopping guide samengesteld met daarin concrete kledingtips en shoptips, zodat je je ultiem kunt voorbereiden op jouw eigen zwangerschapsshoot.
Download jouw shopping guide hier.