Tijd voor een minuutje of tien titty-talk (ja, ik hou van alliteraties 🙋🏼‍♀️): laten we het hebben over borstvoeding. Dat vind ik dus zó iets magisch!

Die borsten waren er bij ons vrouwen al ons hele leven, zonder duidelijke functie. En zodra je een klein wezentje op de wereld zet, hebben ze ineens een doel. En niet zomaar een.. Het zal niet lang meer duren of we kunnen moedermelk-smoothies kopen bij alle tentjes waar je havermelk-cappucino’s en tarwegrasshots kunt bestellen 😉

De kans is groot dat je net zo positief naar borstvoeding geven kijkt als ik. Of je het nou magisch of gewoon heel praktisch vindt: het is helaas meestal geen keuze of het aan je pasgeboren kindje te geven. Maar mócht het je lukken, als de baby er straks is:

Weet je al of je het borstvoedingsmoment wil verwerken in jouw newbornshoot?

Om je op weg te helpen: ik vroeg moeders Leen en Dasha over hun ervaring met het wel of niet verwerken van het voedmoment in hun newbornshoot. Omdat ik er zelf gewoon héél nieuwsgierig naar was, maar ook om hun verhalen met jou te delen, zodat je zelf een keuze kunt maken in of je het wil of niet.

Leen over haar borstvoedingsfoto’s: “Ik voel vertedering”

Leen wilde heel graag een borstvoedingsmoment verwerken in de newbornshoot met haar vriend Niels en pasgeboren zoon Ceder. En dat is niet zo gek, als je hoort wat het geven van borstvoeding voor haar betekent: “Wij willen ons kindje zo natuurlijk mogelijk opvoeden en daar hoort volgens ons pure voeding en dus ook borstvoeding bij. Het geven van borstvoeding voelt als een bijzonder moment om te bonden en warmte, liefde en veiligheid te geven. Wat er ook met mijn kindje aan de hand is, het geven van borstvoeding zorgt direct voor ontspanning. Voor mij staat het geven van borstvoeding voor vitaliteit, verbinding en veiligheid.”

Waarom ze graag foto’s van dit moment in de shoot wilde verwerken?

“Ik heb de periode van het geven van borstvoeding als heel bijzonder ervaren. Dat mijn lichaam in staat is melk aan te maken die exact is afgestemd op mijn baby is toch een wonder van de natuur! Ik was trots op mijn lijf, op hoe het veranderde, en wilde dit graag vastleggen. 

En als ik nu, maanden later, terugkijk naar de foto’s, voel ik vertedering. Om mijn baby zo kwetsbaar te zien, zo afhankelijk van mij. En daarnaast: de eerste maanden als moeder zijn erg pittig en borstvoeding vraagt ook veel van je lijf. Maar als ik naar de foto’s kijk en me die periode weer herinner, voel ik me blij!”

Zo zie je: voor Leen was het niet eens de vraag of ze dit in de foto’s wilde verwerken: het móest! Het zijn heel intieme beelden geworden van de eerste dagen en momenten bij hen thuis. Niet alleen het voeden, maar de hele serie heeft dat intieme gevoel, waar contact, connectie en blote huid centraal staan. Het voedmoment paste daar naadloos bij.

Lifestyle newbornshoot knuffelen met mama at home in Arnhem, Gelderland, door Ilse Stronks fotografie, newbornfotograaf Apeldoorn

Dasha: “Borstvoeding is iets tussen mij en m’n kind”

Dasha ziet het geven van borstvoeding, net als Leen, als de meest natuurlijke manier om haar kind te voeden. En natuurlijk betekent voor haar ook vooral: praktisch. Dasha:

“Borstvoeding is voor mij vooral de meest natuurlijke manier om mijn kind te voeden. Ik zie het vooral heel praktisch: het is altijd bij je, altijd op goede temperatuur, het kost je niks en het is op de behoeftes van de baby ingesteld. Geen gedoe met flesjes en sterilisatie, geen extra kosten, geen allergieën. Ik doe het omdat ik het kan, en niet omdat ik er bepaalde waarden aan koppel.”

Tijdens de newbornshoot kwam baby Max voor een voeding, dus toen Dasha hem aanlegde vroeg ik of ze graag van dit moment foto’s wilde: “Nee hoor, dat hoeft niet”.

Toen ik haar later vroeg waarom ze geen borstvoedingsfoto’s in de shoot wilde verwerken, zei ze:

“Het is misschien een beetje dubbel voor mij. In eerste instantie, ondanks dat ik het als iets praktisch zie, vind ik borstvoeding heel erg intiem. Het is tussen mij en mijn kind. Ik kan borstvoeding geven in het bijzijn van anderen als het nodig is, maar ik hoef het niet op de foto’s zien. Ik weet dat heel veel moeders het juist leuk vinden, maar ik hoef het niet. Het heeft misschien iets te maken met mijn ontevredenheid met mijn eigen lichaam, maar ook zeker met alle moeilijke aspecten van de borstvoeding. Ik wil niet herinnerd worden aan die pijn, kloven en melkblaren.”

Zoals je leest wist Dasha heel duidelijk: nee, ik hoef geen foto’s van het voedmoment te verwerken in de newbornshoot. En zeg nou zelf: onderstaande foto die onderdeel is van de serie is alsnog heel intiem, en vertelt óók over de connectie tussen moeder en zoon.

En jij?

En, hoe sta jij als mama (in spé) in het verwerken van een borstvoedmoment in jouw newbornshoot?

Misschien ben je al moeder en lukte borstvoeding geven goed, dus heb je vertrouwen dat het bij je tweede (of derde) kindje weer gaat lukken. Misschien ben je wel onzeker over het allemaal gaat lukken?

In beide gevallen wil ik je als tip meegeven jezelf tegen die tijd af te vragen: welke associatie heb ik zelf met het geven van borstvoeding? Is dit positief, of negatief, en wil ik daaraan herinnerd worden als ik weer naar de foto’s kijk?

Oftewel: het is een heel persoonlijke keuze! Ik hoop dat de persoonlijke verhalen van Leen en Dasha je helpen bij het maken van die keuze.

Newbornshoot boeken?

Of je er nu al helemaal uit bent of je het voedingsmoment in jullie newbornshoot wil verwerken of niet: die newbornshoot kun je alvast boeken! Ben je benieuwd naar mijn beschikbaarheid rondom jouw uitgerekende datum? Doe dan hier je boekingsaanvraag.

Om de kwaliteit en service voor mijn klanten zo hoog mogelijk te houden, heb ik slechts ruimte voor een beperkt aantal sessies per maand. Boek dus op tijd om zeker te zijn van jouw plekje.

Liever eerst wat meer info? Download hier mijn newbornfotografie-brochure: