Over één ding zijn jullie het eens: jullie zijn op zoek naar spontane trouwfoto’s. Is dat iets wat jullie fotograaf volledig in zijn of haar hand heeft, of hebben jullie daar zelf ook invloed op? Misschien komt het als een verrassing, maar: een groot deel hiervan hebben jullie zélf in de hand.

Op basis van mijn ervaring als trouwfotograaf deel ik graag mijn vijf beste tips voor spontane trouwfotografie met jullie. Pak er een kop koffie of thee bij en ga er maar goed voor zitten, hier komen ze!

Tip #1: Til niet te zwaar aan het ‘wees gewoon jezelf’

Wanneer je goedbedoelde adviezen krijgt als je een sollicitatiegesprek hebt, hoor je steevast de tip: ‘wees gewoon jezelf’. Ga je voor het eerst op date? Idem dito. Veel anders is het niet wanneer je gefotografeerd wordt, al is het nu de fotograaf die vol enthousiasme zegt: ‘Wees gewoon lekker jezelf!’.

Maar hoe doe je dat dan, jezelf zijn? Is dat een knopje dat je om kunt zetten van ‘niet mezelf’ naar ‘wel mezelf’? Door heel bewust bezig te zijn met ‘jezelf zijn’, ben je juist níet jezelf, want je doet alsof je jezelf bent. Kun je me volgen? 😉

Mijn tip aan jullie als aanstaand bruidspaar is dan ook: til niet te zwaar aan het ‘wees jezelf’, want heel eerlijk: niemand weet hoe dat moet. Neem liever dit advies ter harte:

Doe niets wat je niet zou doen als er geen fotograaf zou zijn. En doe vooral wel wat je wél zou doen!

Oftewel: doe geen dingen ‘voor de foto’. Doe lekker je ding, heb aandacht voor elkaar en voor jullie gasten. Dan komen die spontane momenten vanzelf en is jullie fotograaf in staat de dingen vast te leggen zoals ze gebeurden.

PS: mochten jullie dat knopje alsnog gevonden hebben, laten jullie me dat even weten?

Tip #2: Kies de fotosessie die bij jullie past

De fotosessie tijdens jullie bruiloft: voor de één een hoogtepunt, voor de ander een heuse hobbel op de verder perfecte dag. Er zijn zoveel manieren om jullie fotosessie in te vullen, en geen enkele manier is goed of slecht. Doe wat voor jullie goed voelt!

Dat kan betekenen een fotosessie van 1,5 uur op een geweldige locatie, omdat jullie dat gewoon tof vinden of omdat jullie iets speciaals hebben met die plek, of eentje die heel eenvoudig is gewoon op jullie trouwlocatie en slechts 15 minuten duurt. Dit en alles ertussenin is goed.

Willen jullie helemaal geen fotosessie, maar alleen echt-echte momenten? Een fotosessie is zeker geen vereiste om jullie dag compleet in beeld te brengen, kijk maar naar deze bruiloft van Debby en Guido. Dus zien jullie echt tegen de fotosessie op, of zien jullie de toegevoegde waarde er niet van in? Doe het dan vooral niet!

Kies waar jullie je comfortabel bij voelen, zorg dat jullie naar het moment uitkijken in plaats van ertegenop zien.

Tip #3: Plan een loveshoot in vóór jullie grote dag

Jullie zijn ervan overtuigd dat jullie een fotosessie willen tijdens jullie bruiloft (leuuk!), maar toch nog onzeker over hoe zoiets in z’n werk gaat? Een keertje van tevoren oefenen tijdens een loveshoot is dan een héél goed idee.

En nee, jullie hoeven geen stel te zijn dat er ontzettend van houdt om op de foto te gaan om dit te doen. Zie een loveshoot niet alleen maar als middel voor een resultaat (lees: mooie foto’s van jullie twee), maar ook als een leuke activiteit. Gewoon, een momentje samen, in aanloop voor de bruiloft. Ontzettend leuk om later naar terug te kijken!

Leuk extra voordeel: tijdens een loveshoot leren jullie jullie trouwfotograaf net wat beter kennen en kunnen jullie de vragen die nog door jullie hoofd spookten stellen. Dat werkt alleen maar in jullie voordeel.

Bonustip: vaak een loveshoot goedkoper wanneer jullie die tegelijk met trouwfotografie boeken. Dus stond dit al op jullie lijstje, ga er dan voor! Dit is het moment 🙂 .

Tip #4: Zorg voor een intieme ‘first look’

Spontane foto’s gaan over echte gebeurtenissen en echte emoties. Eén van de momenten tijdens jullie bruiloft die in mijn top 3 van emotionele bruiloftsmomenten staan, is de first look, oftewel: het moment waarop jullie elkaar ‘voor het eerst’ zien.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe meer mensen hun aandacht op mij richten, hoe minder ik bezig ben met zelf ‘in het moment’ zijn. Om de één of andere reden ben ik gewoon minder goed in staat om het moment vanuit mijn eigen standpunt te registreren, en ervaar ik wat er dan ook gebeurt meer als een toeschouwer. Klinkt dat bekend?

Of jullie een first look moeten doen of niet is weer een heel ander verhaal – ik zou zeker zeggen: doen! –, maar zodra jullie weten dát die gaat plaatsvinden, overweeg dan zeker om een intieme first look te plannen. Beleef dat moment lekker met z’n tweeën (oké, drieën: jullie fotograaf is er graag bij om jullie reactie/emotie te vangen!), zodat jullie de onverdeelde aandacht hebben voor elkaar. Elkaar even goed kunnen bekijken, aankijken en samen kunnen zeggen: wij gaan het rocken vandaag!

En het leuke is: daarna vindt er nóg een first look plaats voor jullie ouders en naasten. Twee keer feest!

Geschoten in Landhotel Voshövel, Schermbeck, op 12 06, 2021 door Ilse Stronks fotografie.

Tip #5: Kies een fotograaf die jullie vriend of vriendin zou kunnen zijn

Spontane beelden creëren lukt het best als jullie fotograaf kan blenden met jullie gasten. Gesprekjes voeren, even kletsen met oma. Zo hebben de gasten minder in de gaten dat ze gefotografeerd worden, en als ze het wél in de gaten hebben, laten ze meer toe omdat ze zich comfortabel voelen. Ze hebben jullie fotograaf immers al even gesproken of van een afstandje bekeken, en gezien: dit is een prima persoon.

Dit blenden lukt het best als jullie als bruidspaar de fotograaf daadwerkelijk graag mogen. De kans dat jullie vrienden en familie het óók prima kunnen vinden met deze fotograaf, is dus groot! Hebben jullie een fotograaf op het oog, stel jullie zelf dan de vraag:

Zou de fotograaf in kwestie een vriend of vriendin van ons kunnen zijn?

Is jullie antwoord ja? Dan zitten jullie goed!

Bonus: door te kletsen met gasten, hoort jullie fotograaf soms verhalen of verrassingen die hij of zij anders niet zou horen. Zo heb ik al meermaals meegemaakt door te kletsen met gasten dat er een leuke verrassing aan zat te komen. Zoals die ene keer dat alle mannen van de twee gezinnen, die met deze bruiloft officieel familie werden, tijdens de receptie een gezamenlijk omkleedmoment hadden: alle jasjes gingen uit en de bretels gingen ‘aan’, stiekem, op de parkeerplaats achter de schuur waar de andere aanwezigen hun drankjes dronken. Een super leuk en – toch wel – geheim moment! Als ik niet met deze mannen had gesproken, had ik dat helemaal gemist.

Daarnaast is een fotograaf er een groot deel van jullie grote dag bij, dus is het geen slecht idee om iemand te kiezen waarmee jullie het goed kunnen vinden.

Dat waren mijn 5 tips!

Zie je? De meeste dingen hebben jullie gewoon zélf in de hand. Nog even op een rijtje:

  • Til niet te zwaar aan ‘wees jezelf’
  • Kies een fotosessie die bij jullie past
  • Plan een loveshoot in de vóór jullie grote dag
  • Zorg voor een intieme first look
  • Kies een fotograaf die jullie vriend of vriendin zou kunnen zijn

Inspiratie opgedaan?

Ik hoop dat jullie wijzer zijn geworden over hoe jullie tot spontane trouwfotografie kunnen komen. Wil je graag meer weten over mijn werkwijze als trouwfotograaf? Klik hieronder op ‘Meer over trouwfotografie’ en laat je verrassen.