Het kiezen van de fotolocatie voor jullie bruiloft is waarschijnlijk één van de dingen op jullie bruiloft-to-do lijstje. Maar: waar begin je? Ik deel als trouwfotograaf graag mijn tips voor het kiezen van een fotolocatie voor jullie bruiloft.

Tip #1: Overleg met jullie trouwfotograaf

Iedere fotograaf heeft zo zijn of haar ‘ding’ met betrekking tot de trouwfotoshoot. De één vindt het tof om op een binnenlocatie creatief met flitsers te spelen, de ander is op z’n best op het strand en weer een ander houdt van een oud stadscentrum of industriële omgeving.

Vraag dus zeker aan jullie trouwfotograaf waar hij of zij fijn werkt, en neem dat mee in de keuze voor de fotoshootlocatie!

Zo fotografeer ik als trouwfotograaf bijvoorbeeld het liefst op een locatie met mooie lijnenspellen, in een omgeving waar natuur en mens als het ware samenkomen: in een oud stadscentrum, een binnentuin, een kas, een oude kerk, of in of rondom een sfeervol stationsgebouw of museum.

1. De kas bij In de Kas (1), de omgeving bij de Kookplaats in Arnhem (2) en de oude binnenstad van Zwolle (3) zijn drie prachtige voorbeelden van locaties voor trouwfoto’s waar ik graag schiet.

Tip #2: Bos? Niet altijd een goed idee!

Een bos is natuurlijk een prachtige omgeving, maar helaas: voor het fotograferen van mensen is het in veel gevallen een lastige plek.

Donker

Doordat een bos doorgaans bestaat uit veel bomen, betekent dat ook dat al die bomen het licht voor een groot deel tegenhouden. En laat licht nou net een belangrijk element zijn in fotografie 😉

Groene gezichten

Het licht dat wél door de bomen komt, schijnt door de groene bladeren heen op jullie gezichten. Met als gevolg: groene gezichten en een groene waas over de foto’s. Dit is erg lastig recht te trekken in de nabewerking, en dus – voor mij – een belangrijke reden uit te wijken naar een andere plek.

Willen jullie toch écht (enkele) foto’s in het bos schieten? Kies dan voor een bos met een open plek, of een locatie ergens aan de rand van een bos.

1. Aan het einde van de shoot van Seline en Chiljon liepen we naar een maisveld, en we moesten dóór het bos om er te komen. Halverwege begon het ineens te regenen, dus moesten we – rennend! – terug naar de auto. Tijdens die actie heb ik dit shot genomen: wel in een bos, maar op een pad (lijnenspellen) en met redelijk veel licht van boven. 2. Aan de rand van een bos heb je toch wat bomen in de achtergrond, maar verder wel een open plek.

Tip #3: Kies een plek die voor jullie een betekenis heeft

Jullie eerste date was bij dat ene café, en het aanzoek vond plaats bij dat bankje op die berg? Hoe leuk is het om die plek in jullie trouwfotoshoot te verwerken!

1. Tijdens de kennismaking met Mei Lin en Ronald zag ik het al direct: deze twee wonen in een práchtige straat. Die gaan we sowieso verwerken in de shoot! Op het moment van schieten piepte het licht perfect door de bomen heen. 2. Danielle en Bram hadden hun eerste date bij Café Vrijdag, in de binnenstad van Arnhem. Ze wilden niet een groot ding maken van de fotoshoot, maar wel graag even langs deze – voor hen – bijzondere plek.

1. Bruidegom Job is de trotse eigenaar van zijn familiebedrijf met meterslange paprika-kassen. Hoe leuk om daar ook even langs te gaan tijdens de shoot! 2. Bruid Joanne is een echte schippersdochter: met haar ouders en broers en zussen wonen ze op dit imposante vrachtschip. De perfecte plek voor een mooie serie foto’s.

Tip #4: De fotoshoot op jullie trouwlocatie

Grote kans dat jullie de trouwlocatie met veel aandacht hebben uitgekozen. Is het een mooie, sfeervolle plek, zoals een oud kasteel, of een kas of fruittuin? Dan is die omgeving óók heel tof voor de fotoshoot! Groot voordeel is dat het weer één verplaatsing minder is, wat een zeker gevoel van rust geeft. Ook heel fijn.

Timing-tip bij fotoshoot op de trouwlocatie

Houd in gedachten dat als jullie een grande entrée willen maken bij jullie daggasten, het handig is om 15-30 minuten vóórdat zij arriveren klaar te zijn met de fotoshoot, zodat jullie nog even tijd hebben je terug te trekken en op te frissen. Het zou zonde zijn als we net lekker aan het schieten zijn en alle gasten al komen binnendruppelen: het wow-effect waar jullie op hopen is dan weg, en al die blije, zwaaiende tantes en vriendinnen halen jullie helemaal uit jullie romantische vibe.

1. Carmen en Jules trouwden in de achtertuin van de boerderij van Carmens ouderlijk huis, zo’n mooie omgeving met zowel plekken binnen als buiten dat we gewoon op de boerderij bleven. 2. Karlijn en Daan trouwden op de fantastische locatie In de Kas, een locatie die meer dan genoeg mogelijkheden heeft voor de shoot, én een fijne hutje om je na de fotosessie even terug te trekken.

Tip #5: Binnenlocatie

Hoewel ik zelf altijd aanstuur op het kiezen van een buitenlocatie, is het wel verstandig na te denken over binnenlocaties voor als het slecht weer is. Trouwen jullie in de zomermaanden? Dan is een mogelijke optie hebben voldoende. Trouwen jullie in de wat onzekerdere maanden zoals september of oktober? Dan adviseer ik wel echt een plan-b te hebben vastliggen.

Houd er rekening mee dat binnenlocaties zoals een kerk, museum of een oude fabriekshal vaak een vergoeding vragen voor het feit dat ze hun ruimte beschikbaar stellen, zo tussen de € 25 en € 100.

Spontane trouwfotografie in Den Haag tijdens een strandbruiloft bij beachclub Titus, trouwfoto's bij Villa Ockenburg

Het was achteraf prachtig weer tijdens de bruiloft van Mei Lin en Ronald, maar omdat ze uit voorzorg toch een binnenlocatie hadden geregeld, zijn we er alsnog heen gegaan: Villa Ockenburg in Den Haag.

Tip #6: Houd rekening met de seizoenen

Bekijken jullie de fotolocatie-optie in de winter, maar trouwen jullie in de zomer? Grote kans dat de omgeving er in die tijd van het jaar heel anders uit ziet.

In de winter is het op het strand rustig, in de zomer is het er misschien wel heel druk. In de herfst kleuren de bladeren oranje, in het voorjaar hebben de bomen groene blaadjes.

Houd hier dus rekening mee, en bekijk – als het kan – een jaar eerder al de plek om te kijken hoe deze eruit ziet rond de tijd van het jaar waarop jullie elkaar het ja-woord geven.

Tip #7: Maak een leuk uitje van de zoektocht!

Het vinden van een locatie voor de trouwfotoshoot is eigenlijk een heel goede reden voor een zondagmiddagtripje: spring in de auto of op de fiets naar de plekken die jullie in gedachten hebben en maak er een leuk uitje van! Lekker in de buitenlucht en met een plan op pad: ultieme voorpret gegarandeerd.

Dat waren ze: mijn tips voor het kiezen van een fotolocatie voor jullie bruiloft

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad! Benieuwd naar meer informatie over mijn werkwijze en tarieven?
Bekijk hier de trouwfotografie-pagina.