fbpx

De Scherpschutters Toolkit 🧰

Maak super scherpe foto’s met je telefoon (zelfs bij slecht licht en als je kinderen nooit stil zitten).

Welkom!

Super scherpe smartphone-foto’s

Yes, gefeliciteerd: je bent in de Toolkit aanbeland! Jouw super praktische gereedschapskist bomvol handige hacks, slimme instellingen en foto-opdrachten die ervoor zorgen dat je van een telefoon vol wazige, onscherpe foto’s gaat naar een fotogalerij met meer dan genoeg mooie foto’s voor in je foto-album.

Hoe werkt de toolkit precies?

Hieronder vind je 5 boxen: iedere box heeft een bepaald thema waarin je ontdekt welke tools je allemaal tot je beschikking hebt om een scherpe foto te maken. 

De opbouw van de tools is meestal hetzelfde:

 • ‘In het kort’: daar zie je in één oogopslag wat je moet doen als je kindje stil zit (⏸️), of juist als je kindje beweegt (💨). Dat is namelijk vaak de bepalende factor voor wat je precies moet doen voor een scherpe foto.
 • Achtergrondinfo: hier vind je wat meer informatie over waarom je die optie zou moeten toepassen.
 • Kijk met me mee: zo nu en dan staat er een schermvideo voor je klaar, waarin ik uitleg wat ik precies doe. Zet je geluid zeker aan, want ik vertel je wat je precies moet doen. 📢
 • Opdracht: zo nu en dan vind je een opdracht om gelijk te oefenen met de tool.

De meeste tools zijn behoorlijk rechtdoorzee. Sommige tools zijn wat meer geavanceerd, die herken je aan deze emoji: 🎓. Ze zijn zeker de moeite waard om uit te proberen als je eenmaal de smaak te pakken hebt.

Voor je begint…
In de Scherpschutters Toolkit werken we toe naar super scherpe foto’s met je telefoon. Maar voordat we dat gaan doen, moeten we het over iets belangrijks hebben. Namelijk de vraag:

Een scherpe foto.. wat is dat eigenlijk?

Wat is 'een scherpe foto'?

Een scherpe foto: is dat een foto die overal helemaal scherp is, of mogen er ook delen onscherp zijn? En zo ja: wat moet er dan precies scherp zijn?

Mijn visie, waarop de toolkit is gebouwd, is deze:

“Een scherpe foto is scherp op het juiste punt.”

Wat is dan nu ‘het juiste punt’? Dat hangt helemaal af van de situatie, en ook het verhaal dat je met de foto wil vertellen. In de meeste gevallen wil je dat het gezicht van je kindje scherp is. Maar er zijn ook situaties waarbij niet het gezicht, maar juist die mollige blote beentjes zijn wat je in beeld wil brengen. Dan zijn die beentjes ‘het juiste punt’.

Goed, we houden dit dus in gedachten: een scherpe foto is scherp op het juiste punt. Ik ga je hieronder een paar voorbeelden laten zien waarbij dat wel en niet het geval is.

❌ Een onscherpe foto

Een onscherpe foto herken je behoorlijk snel: de hele foto is wazig, of je onderwerp is wazig.

Onscherpe foto met telefoon gemaakt

Dit is er zo eentje: een onmiskenbare onscherpe foto. Alles is onscherp. Precies wat je niet wil. 

✅ Een scherpe foto

Hieronder vind je een aantal foto’s die zeker niet helemaal scherp zijn, maar wel scherp zijn op het punt waarvan ik het belangrijk vond. Het punt waardoor je met je foto een verhaal vertelt.

Cursus fotografie met telefoon voor mama's

De voorgrond (het winkelwagentje en Pepijn) is scherp, de achtergrond is wazig. Perfect, precies zoals ik wilde.

Scherpe foto met telefoon gemaakt

Op deze foto is alleen het oog van Teun scherp, en de rest niet. Precies wat ik wilde. 

Sfeervolle foto met telefoon gemaakt

Op deze foto is alles onscherp, behalve de handen. Precies waar ik wilde dat de focus op lag.

Dus neem dit mee wanneer je aan het fotograferen slaat: een scherpe foto hoeft niet helemaal scherp te zijn. 
En nu.. aan de slag! 💪🏼

Box #1

Ga voor een goede start

Voordat we het gaan hebben over welke tools je kunt gebruiken om een scherpe foto te maken, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier komen ze.

Maak je lens schoon

In het kort

👉🏼  Maak iedere keer voordat je een foto maakt je lens schoon.

Achtergrondinfo

Het klinkt als een open deur, maar toch gaan we er snel aan voorbij. Sterker nog: ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik zelf óók heel regelmatig vergeet mijn lens schoon te maken. Maar echt, sla deze stap niet over: maak je lens schoon voordat je een foto maakt. Iedere keer.

We dragen onze telefoons hele dagen in stoffige broekzakken of tassen, in onze handen: de perfecte omgeving voor stofjes en vette vingers op de lens. En, in tegenstelling tot wat bij ‘echte’ camera’s het geval is, zijn de lenzen van onze telefoons helemaal niet afgedekt.

Hoe maak je je lens het beste schoon?

Het beste kun je de lens schoonmaken met iets van stof, zoals je t-shirt of een microvezeldoek. Natmaken hoeft niet.

Ga niet in de weer met tissues of keukenpapier, de vezels van die doekjes kunnen je lens juist beschadigen.

Opdracht

Tijd om de waarheid onder ogen te komen: hoe lang geleden is het dat je je lens hebt schoongemaakt? 😉 Pak een doekje en: poetsen maar!

De leeftijd van je telefoon

Maakt het uit hoe oud of nieuw mijn telefoon is?

Ja en nee.

Je kunt hier vanuit gaan: hoe nieuwer je telefoon, hoe hoger de resolutie. En ook: hoe accurater hij is in het toepassen van technische snufjes: de portretmodus zal net wat netter zijn, de autofocus werkt misschien ook net wat beter.

Dus, ja: een nieuwe telefoon maakt het wel makkelijker om een scherpe foto te produceren.

Maar als je vraag is “Mijn foto’s zijn vaak onscherp, heeft dat te maken met dat mijn telefoon al oud is?”. Dan is mijn antwoord simpel gezegd: nee. 

Zowel de nieuwe als de wat oudere telefoons hebben dezelfde scherpstelfuncties (die vind je in de volgende box):

 • Je kunt kiezen voor automatisch scherpstellen, of voor een ‘gelockte’ focus
 • Je kunt kiezen voor het maken van één foto, of voor een burst foto (heel veel foto’s tegelijkertijd) 

Licht is bepalend

En: het belangrijkste is om op zoek te gaan naar voldoende licht. Ook mijn super professionele Canon-spiegelreflex-camera heeft moeite met scherpstellen als ik in een donkere situatie fotografeer. Zo heeft zowel een nieuwe als een wat oudere telefoon dat ook. 

Mijn iPhone is ook een oudje

Voor jouw referentie: alle foto’s die ik van mijn zoontjes maak, zijn met mijn iPhone 12 (uit 2020) gemaakt. Dat is dus ook best al een oudje. 😉

De reden dat het mij vaak wél lukt een scherpe foto te maken, is omdat ik alle principes die je in de toolkit vindt toepas. Dus weet: jij kan dit ook! Met je nieuwe óf oude telefoon. 💪🏼

Welke camera gebruik je? (Voor of achter)

In het kort

👉🏼 Wil je een zo scherp mogelijke foto? Gebruik dan altijd de camera aan de achterzijde.

Achtergrond-informatie

Je telefoon heeft twee typen camera’s: de camera aan de achterzijde van je telefoon (dat zijn er meestal 2 of 3), en een camera aan de voorzijde: de selfie-camera.

De resolutie (de kwaliteit van de foto) van je selfie-camera is een stuk lager dan die van de camera aan de achterzijde van je telefoon. Dit verschil merk je het meest als je met een wat donkerdere situatie te maken hebt.

Opdracht

Maak eens twee keer dezelfde foto: één keer met de camera aan de achterzijde van je telefoon, en een keer met de selfie-camera. En bekijk eens het verschil in resolutie en scherpte.

Portretmodus: ja of nee?

In het kort

⏸️  Zit je kindje stil? Je hebt geluk: gaan met die portretmodus!

💨  Is je kindje in beweging? Dan kun je de portretmodus niet gebruiken. Ga dus voor de ‘gewone’ fotomodus.

Achtergrondinfo

Je kent hem vast wel: de portretmodus. Je maakt een ‘gewone’ foto met de portretmodus, en in één klik vervaagt de achtergrond helemaal en… wauw. Ineens lijkt je foto super professioneel.

Dit is voor mij persoonlijk dé feature geweest die me heeft overtuigd om privé niet meer met mijn ‘echte’ camera te fotograferen.   

Maar helaas… de portretmodus ’werkt’ alleen als je kindje stil zit. Er zit namelijk een kleine vertraging tussen het ‘schieten’ van de foto en het moment waarop de foto wordt gemaakt. Daardoor is je kindje al weer out of focus. Hallo wazige foto! 👋🏼

Gebruik altijd de camera-app

In het kort

👉🏼 Gebruik altijd de camera-app van je telefoon om een foto te maken.

Achtergrondinfo

Je weet ongetwijfeld dat je in je Whatsapp foto’s kunt maken en gelijk kunt delen. Best handig.

Misschien zijn er wel andere apps waarmee je foto’s maakt en ze gelijk bewerkt. Of wie weet maak je heel regelmatig via de Instagram-app een foto, die je daarna downloadt naar je telefoon?

Dat lijkt natuurlijk heel handig, maar let op: de kans is groot dat deze apps de foto maken en opslaan in een lagere resolutie dan de resolutie van je native smartphone-camera. En dat is zonde!

Je wil de foto het liefst op een zo groot mogelijke resolutie maken en bewaren, zodat je foto de beste kwaliteit heeft. Zodat je in je album of in een lijstje kunt doen.

Maak dus al-tijd de foto met de camera van je telefoon, en nóóit in een andere app.

3 super snelle manieren om je camera-app te openen

In het kort

Er zijn 3 super snelle manieren om je camera-app te openen, zonder dat je daarvoor je telefoon hoeft te ontgrendelen: 

1️⃣  Camera-icoon op je beginscherm
2️⃣  Swipe naar links (iPhone) / Druk twee keer de ontgrendelknop in (Android)
3️⃣  De ‘Back-tap’ 

Achtergrondinfo

Ben je altijd nét te laat om die ene leuke foto van je kindje(s) te maken? En denk je meer dan eens “Als ik nou één seconde meer had gehad, had ik het moment gewoon te pakken..”.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om je die seconde te geven. Je vindt ze hieronder (vergeet ook zeker niet de video te bekijken, dan wordt je alles duidelijk). 

1️⃣ Camera-icoon op je beginscherm. Pak je telefoon. Wacht tot je scherm oplicht. Leg je vinger (net iets langer dan een ‘tap’) op het camera-icoontje. En zie daar: je camera-app springt tevoorschijn! Geen ontgrendeling nodig.

2️⃣ Swipe naar links (iPhone). Pak je telefoon. Wacht tot je scherm oplicht. Swipe naar links en zie wat er gebeurt: je camera-app opent super snel.

2️⃣ Druk twee keer de ontgrendelknop in (Android). Druk twee keer kort achter elkaar de ontgrendelknop in. Je camera-app opent direct.

Werkt dit niet? Dan moet je deze functie nog even activeren. Ga naar Instellingen > Systeem > Gebaren > Camera snel openen.

3️⃣ De ‘Back-tap’. Wist je dat je je telefoon kunt programmeren? Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Eén van de dingen die je kunt programmeren is de ‘back tap’: door twee keer achterop je telefoon te tikken, kun je een functie activeren. Zo ook: het openen van je camera-app.

Om de back-tap te programmeren op een iPhone, ga naar: Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > Tik op achterkant > Dubbel tikken en kies Camera.

Om de back-tap te programmeren op een Android, ga naar: Instellingen > Systeem > Gebaren > Snel tikken. Tik daarna op App openen en kies Camera.

Kijk met me mee

In onderstaande video zie je deze 3 super snelle manieren om je camera-app tevoorschijn te toveren in actie.

Nachtmodus: ja of nee?

In het kort

Je kunt de nachtstand aanzetten, uitzetten, of op automatisch zetten.

⏸️  Zit je kindje stil? Zet de nachtmodus dan aan.

💨  Is je kindje in beweging? Schakel de nachtmodus dan uit.

Achtergrondinfo

Is het erg donker? Dan kan de nachtmodus je helpen je foto beter te belichten. Wat de nachtmodus doet als je hem aan hebt staan is de foto langer belichten, waardoor hij lichter en scherper wordt.

Je kunt deze modus dan ook wel vergelijken met het gebruik van een lange sluitertijd bij het fotograferen met een spiegelreflex- of systeemcamera.

Let wel op: omdat het langer duurt de foto te maken, is de foto gevoelig voor onscherpte door beweging. Ofwel doordat jij als fotograaf beweegt, ofwel doordat je onderwerp beweegt. Dan wordt je foto alsnog wazig.

🎓 Maak slim gebruik van onscherpte

In het kort

Je kunt de illusie wekken van scherpte door slim gebruik te maken van onscherpte:

👉🏼 Gebruik bijvoorbeeld de portretmodus voor het creëeren van een wazige achtergrond. Dat maakt dat je onderwerp gelijk scherper lijkt.
👉🏼 Of bewerk je foto met het Vervagen effect (check Box 5 voor hoe je dit doet).

Achtergrondinfo

De scherpte van een foto hangt natuurlijk af van hoe scherp je foto daadwerkelijk is. Maar er is nog een element dat zorgt voor de illusie van een scherpe foto: het gebruik van onscherpte.

Als alle delen in een foto even scherp zijn, is je ervaring van de scherpte van het onderwerp in je foto ‘oké’. Maar.. als de achtergrond in diezelfde foto wazig is in plaats van scherp, dan lijkt je onderwerp automatisch nóg iets scherper. 

En dat is super leuk om mee te spelen! En kun je doen op verschillende manieren: 

👉🏼 Gebruik bijvoorbeeld de portretmodus voor het creëeren van een wazige achtergrond. Dat maakt dat je onderwerp gelijk scherper lijkt.
👉🏼 Of bewerk je foto met het Vervagen effect (check Box 5 voor hoe je dit doet).

Kijk met me mee

Check maar eens de foto hieronder (sleep het bolletje heen en weer voor de foto met scherpe en wazige achtergrond):

.
Je ziet precies dezelfde foto, maar bij de ene foto is de achtergrond scherp. Bij de andere foto is de achtergrond onscherp.

Zie je wat dat doet voor hoe scherp Nijntje lijkt? Op de foto met de wazige achtergrond lijkt ze veel scherper, maar dat is ze dus niet per se. 

Box #2

Zorg voor voldoende licht

Het allerbelangrijkste voor het maken van een scherpe foto: licht. Ontdek wat je allemaal kunt doen voor het maken van meer licht.

Waarom meer licht een scherpere foto geeft

Om een scherpe foto te maken, heb je voldoende licht nodig. Maar.. waarom is dat eigenlijk zo? Ik leg het je uit.

Hoe donkerder het is, hoe langer het duurt de foto te maken. En hoe meer kans je hebt op bewegingsonscherpte.

En: je telefoon heeft informatie nodig om uberhaupt te kunnen focussen. Een donker gezicht is één kleurvlak (en dus heel ‘vlak’), een licht gezicht bestaat uit veel meer kleuren en is dus veel makkelijker om op scherp te stellen.

En daarbij: hoe donkerder het is, hoe meer ruis de foto vaak heeft, en hoe pixeliger hij uiteindelijk is. Allerlei factoren die ervoor zorgen dat je foto onscherp is. 

Oftewel: het liefst heb je zo veel mogelijk licht, zodat je een scherpe foto kunt maken.

Dit kun je doen om meer licht te creëren in je foto:

💡  Zet een lamp aan
☀️  Fotografeer binnen niet met tegenlicht 
🪞  Maak gebruik van reflectie 

Het hoe en wat vind je in de toolboxen hieronder.

Zet een lamp aan

Ja, zo simpel is het. Zet een lamp aan voor het maken van een scherpere foto. 💡

Er is alleen één groot nadeel: het aanzetten van een lamp zorgt vaak niet voor een mooiere foto. Het creëert in veel gevallen gekke schaduwen op plekken die je niet wil, zoals onder de ogen (hallo wallen die je eigenlijk niet hebt). En kunstlicht geeft vaak een gekke kleur aan gezichten (hallo oempa-loempa kleur). 

Dus, ja: een lamp aanzetten helpt bij het maken van een scherpere foto. Maar vaak niet bij het maken van een mooiere foto. 

Gebruik dit als vuistregels om naast een scherpe ook een mooie foto te maken:

 • Hoe groter de lichtbron, hoe zachter het licht en dus hoe zachter de schaduwen. Dat is wat je wil. Een spotje is klein en geeft harde schaduwen. Een grotere lamp is groter en geeft zachtere schaduwen. Een grotere lamp heeft dus altijd de voorkeur boven een kleinere lamp. 
 • Heb je spotjes aan het plafond die recht naar beneden schijnen? Zet die alleen aan als je onderwerp er niet direct onder zit of staat, om ‘wallen’ te voorkomen.
 • Ga voor één lamp.
 • Probeer heel warme sfeerverlichting te vermijden (oranje gezichten gegarandeerd).

Het allerbelangrijkste is: kijk goed naar je foto. Zet een andere lamp aan of uit (dat doe ik ook vaak genoeg!), en maak de foto dan nog eens. 

Fotografeer binnen niet met tegenlicht

Als je buiten bent, heb je vaak wel genoeg licht. Het probleem met weinig licht komt vaak voor wanneer je binnen fotografeert. Ook overdag, als het buiten gewoon licht is, kun je binnen moeite hebben met scherpstellen. Hoe kan dat?

Zoals je al ontdekte heeft je telefoon informatie nodig om te kunnen scherpstellen op je onderwerp. Je telefoon heeft licht nodig.

Dus: wanneer je binnen bent, en je fotografeert tegen het licht in (dan maak je gebruik van het zogeheten ’tegenlicht’), valt er weinig licht op het gezicht van je kindje. Oftewel: je telefoon heeft moeite met scherpstellen. Wat je dan dus doet?

Zorg dat je niet tegen het licht in fotografeert, maar met het licht mee. Dus: ga tussen het raam en je kindje staan. Zo valt het licht op je kindje en heeft je telefoon alle gelegenheid om een scherpe foto te maken.

En: doordat je foto in z’n geheel lichter wordt, heeft je foto minder ruis. Dat komt de scherpte ook weer ten goede. Win-win, dus!

🎓 Maak gebruik van reflectie

Let op: dit lukt het beste als je kindje stil zit/ligt/staat. 

Fotografeer je binnen, en kun je toch niet anders dan met tegenlicht fotograferen? 

Wat je dan kunt doen om meer licht op het gezicht van je kindje te laten vallen, is gebruik te maken van reflectie. Oftewel: weerkaatsing van het licht. 🪞

Wat heb je nodig?

Hiervoor heb je een wit oppervlak nodig. Hoe groter hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan een witte placemat, een wit tafellaken, of een verschoonkussen (zonder hoes). Maar net wat je voorhanden hebt. 

Nóg beter werkt iets glimmends, zoals aluminium. Heb je een antivriesdeken (je weet wel, zo’n ding dat je op de voorruit van je auto legt als het vriest)? Ga daar eens mee spelen. Maak het leuk voor jezelf, word creatief. 

Hoe werkt het?

Zorg dat je te maken hebt met een tegenlicht-situatie. Dus: je kindje zit met z’n rug naar het raam.

Pak nu je reflector erbij, en probeer het licht te vangen en vervolgens te weerkaatsen in het gezicht van je kindje. Probeer verschillende hoeken en afstanden uit, en kijk goed naar het gezicht van je kindje. Je kunt spelen met hoe dichtbij of veraf je de reflector houdt om het effect sterker of zwakker te maken. 

Tip: ga hier eens mee spelen zonder dat je een foto wil maken. En kijk gewoon heel goed naar het gezicht: wat zie je gebeuren?

Kijk met me mee

Je bent natuurlijk vast nieuwsgierig naar de foto’s met en zonder reflectiescherm. Ik ga ze je laten zien!

Toen ik een week met Teun in het ziekenhuis was vanwege zijn RS infectie, was het heel donker in de kamer. Hij lag super lief te slapen, met slangetjes in z’n neus. Een moment dat ik heel graag wilde vastleggen. Maar, je raadt het al.. hij lag met z’n gezicht precies de verkeerde kant op (dus: niet naar het raam toe, maar naar binnen toe).

Door het verschoonkussen erbij te pakken en die als reflector te gebruiken, kon ik het licht dat via de ramen naar binnen viel op zijn gezichtje weerkaatsen. Met als gevolg: een veel scherpere foto. 

.
Sleep het schuifje van links naar rechts om de foto zonder en met gebruik van een reflector te bekijken. Zie je wat een verschil? ✨

Box #3

De scherpstelopties

Je telefoon heeft behoorlijk geavanceerde scherpstelopties, en de kans is groot dat je helemaal niet afweet van het bestaan ervan. Welke opties zijn er, hoe activeer je ze? En welke kies je in welke situatie? Dat ontdek je in deze box.

Scherpstellen: Automatisch of handmatig?

In het kort

Je kunt automatisch of handmatig scherpstellen.

⏸️  Zit je kindje stil? Ga dan voor de handmatige selectie. Zo heb je de meeste controle over waar het scherptepunt komt te liggen.

💨  Is je kindje in beweging? Ga dan voor de automatische selectie.

Achtergrondinfo

Als je je camera-app opent en een foto maakt, stelt je camera automatisch scherp. Meestal pakt de camera het onderwerp dat het dichtst bij is, maar soms ook het onderwerp dat zich in het midden van je scherm bevindt.

Oftewel: het is altijd maar de vraag waarop je camera scherpstelt.

Gelukkig kun je ook handmatig scherpstellen. Zo heb je zelf de controle over welk deel in je foto (in ieder geval) scherp moet zijn.

Zo kies je handmatig een scherpstelpunt

Open de camera-app en tik met je vinger op het onderwerp waarop je wil scherpstellen. Je ziet vervolgens een geel vierkantje verschijnen. Dat is waar de camera op scherpstelt.

Bevries je scherpstelpunt

In het kort

Met de Autofocus-Lock functie kun je je scherpstelpunt bevriezen.

⏸️  Zit je kindje stil? Dan zijn er twee smaken:

 • Beweegt hij verder ook niks voor z’n gezicht? Dan is het gebruiken van de Autofocus-Lock niet nodig. Kies handmatig een scherpstelpunt en you’re good to go.
 • Zit hij met iets voor z’n gezicht te wapperen of te spelen? Kies dan wél de Autofocus-Lock.

💨  Is je kindje in beweging? Gebruik dan niet de Autofocus-Lock.

Achtergrondinfo

In sommige gevallen wil je dat je telefoon niet telkens opnieuw scherpstelt, maar dat het scherpstelpunt op één vast punt blijft staan. Dus dat je het scherpstelpunt als het ware bevriest.

En, verrassing.. je telefoon kan dat gewoon! Deze functie heet de Autofocus-Lock (AF-Lock).

Wanneer komt het bevriezen van mijn scherpstelpunt van pas?

Het bevriezen van je scherpstelpunt komt van pas wanneer je kindje stil zit of staat, maar wel met iets voor z’n gezicht zit te ‘wapperen’.

Stel je voor: je kindje zit op bed en lacht super lief naar je. En hij wappert heel enthousiast met z’n favoriete knuffeltje om hem aan jou te laten zien.

Als je je telefoon z’n gang laat gaan, zal de autofocus steeds wisselen tussen het gezicht van je kindje en het knuffeltje. Oftewel: je hebt geen controle over waar je telefoon op scherpstelt.

Door het scherpstelpunt op z’n gezicht te bevriezen, blijft de focus daar waar je hem hebben wil.

In combinatie met de portretmodus zorgt de Autofocus-Lock voor super sfeervolle foto’s.

Hoe activeer je de Autofocus-Lock?

De AF-lock functie activeer je door je vinger wat langer op het deel dat je scherp wil stellen te leggen. Er verschijnt dan, afhankelijk van je telefoon, een slotje rond het gele scherpstelvierkant, of er komt iets van ‘LOCK’ of AE/AF-vergrendeling te staan.

Check de video hieronder om te zien hoe dat er op de iPhone uitziet:

 
En bij deze ook een voorbeeld van hoe je de AF-Lock modus toepast in the real world:
 

Afdrukmodus: Enkele foto of burst?

In het kort

Als je een foto maakt kun je kiezen voor een enkele foto, of voor heel veel foto’s tegelijkertijd (een burst-foto).

⏸️  Zit je kindje stil? Gebruik dan de gewone afdrukmodus.

💨  Is je kindje in beweging? Gebruik dan de burst-modus.

Achtergrondinfo

Je telefoon kan op twee verschillende manieren een foto maken: of je maakt een enkele foto door één keer af te drukken, of je maakt in één keer een hele serie foto: een burst-foto.

Een enkele foto maken

Een enkele foto maak je door op de sluiterknop te drukken: de grote witte ‘foto-maak-knop’.

Een foto maken met de burst-modus

De burst-modus activeer je per merk telefoon/besturingssysteem op verschillende manieren.

 • iPhone: houd je vinger op de sluiterknop en swipe naar links. Je ziet in de sluiterknop een teller oplopen. Dat is het aantal foto’s dat je maakt.
 • Android: [Instructie hiervoor volgt zeeeer binnenkort]

Werkt het niet? Het kan zijn dat je de functie nog moet activeren. Google dan even op ‘Burst modus activeren + Type telefoon’ en dan vind je hoe je de modus activeert.

Kijk met me mee

In deze video zie je hoe je de burst-modus gebruikt:

Box #4

Jouw positie als fotograaf

In de vorige twee toolboxen ontdekte je welke dingen je kunt doen ‘in je camera’ om een zo scherp mogelijke foto te maken. Maar er zijn ook dingen die je ‘in de echte wereld’ kunt doen. En dat heeft allemaal te maken met jouw positie als fotograaf. Je ontdekt ze in deze box!

Oriëntatie: Horizontaal of verticaal

In het kort

⏸️  Zit je kindje stil? Je hebt geluk, het maakt voor de scherpte niet uit of je gaat voor horizontaal of verticaal.

💨  Is je kindje in beweging? Dan heb je twee smaken:

 • Rent je kindje heen en weer ten opzichte van jou? Rent hij bijvoorbeeld achter een bal aan, van links naar rechts? Neem de foto dan horizontaal.
 • Rent je kindje naar je toe of van je af? Bijvoorbeeld als jullie op het strand zijn en hij rent naar de zee, of hij zit op z’n loopfiets en komt op je af? Neem de foto dan verticaal.

Achtergrondinfo

Beweegt je kindje heen en weer, en probeer je een foto verticaal te maken? Je zult merken dat je je telefoon de hele tijd met je kindje mee beweegt, om te voorkomen dat hij uit je foto loopt. 

En precies hier heeft je telefoon het moeilijk mee: doordat zowel de telefoon als het onderwerp beweegt, is het erg lastig om scherp te stellen. 

Als je je telefoon horizontaal houdt, is je kindje veel langer in het frame. Hierdoor heeft je camera meer kans om goed scherp te stellen.

Afstand: Veraf of dichtbij

In het kort

⏸️  Zit je kindje stil? Dan maakt het niet uit. Kom gerust heel dichtbij voor een mooi portretje. Of neem juist iets meer afstand voor een foto met wat meer context.

💨  Is je kindje in beweging? Neem dan flinke afstand.

Achtergrondinfo

Hoe meer je kindje beweegt, hoe meer afstand je wil houden. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij oriëntatie: als je te dichtbij je kindje staat en hij doet een stap opzij, is de kans heel groot dat hij je foto uit loopt. En ook: doordat je wat meer afstand neemt tot het onderwerp, geef je de autofocus genoeg ruimte en tijd om scherp te stellen op je onderwerp.

Kijk met me mee

Box #5

Fotobewerking

Alle voorgaande tools gingen over wat je voor of tijdens het maken van de foto doet. Maar ook na het maken van je foto heb je tools tot je beschikking om een foto (nog) scherper te maken. Kijk je mee?

Portretmodus gebruikt? Check dit!

In het kort

Heb je de portretmodus gebruikt om een foto te maken? Dan kun je het ‘portret-effect’ na afloop van het maken van de foto aanpassen.

Achtergrondinfo

In Box 1 ontdekte je al dat je een foto scherper kan doen lijken door slim gebruik te maken van onscherpte. 

Simpel gezegd: door wazige delen in je foto te hebben, lijken de scherpe delen automatisch scherper. 

En dat is precies wat de portretmodus doet: die zorgt ervoor dat je onderwerp scherp is, en de achtergrond vervaagt. Een super mooie functie die ik zelf het liefst altijd gebruik (maar wat helaas niet altijd kan). 

Heb je de portretmodus gebruikt? Dan kun je de intensiteit van dit effect na afloop nog aanpassen. Hoe handig is dat! 

Zo pas je het portret-effect aan

 1. Navigeer naar de foto in je fotogalerij.
 2. Klik rechtsboven op Wijzig.
 3. Pas nu het f-getal aan. Hoe lager het f-getal, hoe sterker het effect.

Kijk met me mee

Gebruik deze fotobewerkingsapp

De enige app die je nodig hebt om je foto’s te bewerken is de Lightroom app. Je herkent hem aan dit icoontje:

 

Ik heb meerdere fotobewerkingsapps geprobeerd op mijn telefoon, maar ik kom toch telkens weer terug op deze.

Wil je met de tools uit deze box aan de slag? Download hem dan nu meteen, en je kunt gelijk aan de slag. 

🎓 Verscherpen door te... verscherpen

In het kort

Je kunt je foto scherper maken door het gebruiken van de Verscherpen optie.

Achtergrondinfo

In de Lightroom-app heb je het menu Detail waarin je de scherpte van je foto kan aanpassen. Je hebt heel veel opties om uit te kiezen, mijn advies is om altijd deze twee stappen uit te voeren:

Stap 1: Verscherpen

Ga naar Detail > Verscherpen. Schuif het bolletje naar rechts totdat je het gewenste effect hebt bereikt. Je kunt bij de meeste foto’s gerust naar de +- 125 gaan.

Stap 2: Maskeren

Het effect bij stap 1 geldt voor de hele foto, maar het liefst heb je het verscherpings-effect alleen op de delen van de foto waar veel detail te zien is (zoals de ogen en de mond), en niet op bijvoorbeeld de huid of de lucht. En.. dat kan dus gewoon! Door een masker te gebruiken en zo het scherpte-effect lokaal toe te passen.

 1. Ga verder waar je bij stap 1 gebleven was (dus: verscherpen staat op +- 125).
 2. Leg nu één vinger op de foto in je scherm, en schuif met een andere vinger het Maskeren-bolletje naar rechts. Wat je ziet gebeuren is dat je foto zwart wordt, met witte lijntjes erop. Schuif het bolletje net zo lang naar rechts totdat niet het hele gezicht van je kindje, maar alleen de ogen wit omlijnd zijn.
 3. Laat nu beide vingers los.

Nu is het effect bij stap 1 alleen toegepast op de delen die tijdens het maskeren wit waren, in plaats van op de hele foto.

Check je resultaat en pas aan naar wens

Wil je zien wat het effect met je foto heeft gedaan? Zoom in op je foto, en houd je vinger wat langer op de foto. Zo laat Lightroom de foto vóór bewerking zien. Laat weer los om de foto na bewerking te zien. Speel nog wat met de intensiteit van het verscherpen, of met het masker, om het effect aan te passen.

Kijk met me mee

In deze video zie je hoe je deze optie gebruikt.

 

 

Mocht je het in de video niet helemaal goed kunnen zien, vind je hieronder de ingezoomde foto voor en na het verscherpen. 

Foto telefoon scherper maken door gebruik van de Lightroom app Foto telefoon scherper maken door gebruik van de Lightroom app

🎓 Boots het portret-effect na

In het kort

Je kunt je foto scherper doen lijken door het portret-effect (d.w.z.: de wazige achtergrond) toe te passen nádat je de foto hebt gemaakt. Dit kan via de Lightroom fotobewerkingsapp met de functie Vervagen.

Let op: deze functie is wat geavanceerder, en dus alleen beschikbaar als je een betaald Lightroom-abonnement hebt (€ 5 per maand). 

Achtergrondinfo

In Box 1 ontdekte je al dat je je foto scherper kunt laten lijken door het gebruiken van de portretmodus. Maar wat nou als je die niet kunt gebruiken, omdat je kindje in beweging is? Dan kun je dit effect na afloop in je foto brengen.

 1. Open de Lightroom-app.
 2. Ga naar Bewerken > Vervagen. Schuif het bolletje bij Hoeveelheid vervagen naar +- 50.
 3. Klik op Focus > Punt. Selecteer nu een punt waarop je de focus wil leggen. Tik op het blauwe vinkje.
 4. Tik dan nog eens rechts onder op het vinkje om het effect definitief toe te passen.

Check je resultaat en pas aan naar wens

Wil je zien wat het effect met je foto heeft gedaan? Zoom in op je foto, en houd je vinger wat langer op de foto. Zo laat Lightroom de foto vóór bewerking zien. Laat weer los om de foto na bewerking te zien. Speel nu met de hoeveelheid om het gewenste effect te creëeren.

Kijk met me mee

In deze video zie je hoe je deze functie toepast.

Aan de slag!

Heb je een vraag? Of wil je een super scherpe foto met me delen? Stuur me een DM op Instagram!

Gratis e-book

Krijg toegang tot mijn GRATIS e-book

Laat hier je gegevens achter en krijg direct toegang tot mijn 5 fototips.

 

Gratis e-book

Krijg toegang tot mijn GRATIS e-book

Laat hier je gegevens achter en krijg direct toegang tot mijn 5 fototips.

 

Bespaar €50,- op je bestelsessie!

Vraag hier je fotografie-brochure aan. Boek je binnen 14 dagen na het aanvragen van de brochure? Dan ontvang je €50,- besteltegoed!

 


Nee dank je, ik wil geen geld besparen