fbpx

De Scherpschutters Toolkit 馃О

Maak super scherpe foto’s met je telefoon (zelfs bij slecht licht en als je kinderen nooit stil zitten).

Welkom!

Super scherpe smartphone-foto’s

Yes, gefeliciteerd: je bent in de Toolkit aanbeland! Jouw super praktische gereedschapskist bomvol handige hacks, slimme instellingen en foto-opdrachten die ervoor zorgen dat je van een telefoon vol wazige, onscherpe foto’s gaat naar een fotogalerij met meer dan genoeg mooie foto’s voor in je foto-album.

Hoe werkt de toolkit precies?

Hieronder vind je 4 boxen: iedere box heeft een bepaald thema waarin je ontdekt welke tools je allemaal tot je beschikking hebt om een scherpe foto te maken.聽

De opbouw van de tools is meestal hetzelfde:

 • ‘In het kort’: daar zie je in 茅茅n oogopslag wat je moet doen als je kindje stil zit (鈴革笍), of juist als je kindje beweegt (馃挩). Dat is namelijk vaak de bepalende factor voor wat je precies moet doen voor een scherpe foto.
 • Achtergrondinfo: hier vind je wat meer informatie over waarom je die optie zou moeten toepassen.
 • Kijk met me mee: zo nu en dan staat er een schermvideo voor je klaar, waarin ik uitleg wat ik precies doe. Zet je geluid zeker aan, want ik vertel je wat je precies moet doen. 馃摙
 • Opdracht: zo nu en dan vind je een opdracht om gelijk te oefenen met de tool.

De meeste tools zijn behoorlijk rechtdoorzee. Sommige tools zijn wat meer geavanceerd, die herken je aan deze emoji: 馃帗. Ze zijn zeker de moeite waard om uit te proberen als je eenmaal de smaak te pakken hebt!

Aan de slag!

Heb je een vraag? Of wil je een super scherpe foto met me delen? Stuur me een DM op Instagram!

Box #1

Ga voor een goede start

Voordat we het gaan hebben over welke tools je kunt gebruiken om een scherpe foto te maken, zijn er een paar dingen die je moet weten. Hier komen ze.

Maak je lens schoon

In het kort

馃憠馃徏聽聽Maak iedere keer voordat je een foto maakt je lens schoon.

Achtergrondinfo

Het klinkt als een open deur, maar toch gaan we er snel aan voorbij. Sterker nog: ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik zelf 贸贸k heel regelmatig vergeet mijn lens schoon te maken. Maar echt, sla deze stap niet over: maak je lens schoon voordat je een foto maakt. Iedere keer.

We dragen onze telefoons hele dagen in stoffige broekzakken of tassen, in onze handen: de perfecte omgeving voor stofjes en vette vingers op de lens. En, in tegenstelling tot wat bij ‘echte’ camera鈥檚 het geval is, zijn de lenzen van onze telefoons helemaal niet afgedekt.

Hoe maak je je lens het beste schoon?

Het beste kun je de lens schoonmaken met iets van stof, zoals je t-shirt of een microvezeldoek. Natmaken hoeft niet.

Ga niet in de weer met tissues of keukenpapier, de vezels van die doekjes kunnen je lens juist beschadigen.

Opdracht

Tijd om de waarheid onder ogen te komen: hoe lang geleden is het dat je je lens hebt schoongemaakt? 馃槈 Pak een doekje en: poetsen maar!

De leeftijd van je telefoon

Maakt het uit hoe oud of nieuw mijn telefoon is?

Ja en nee.

Je kunt hier vanuit gaan: hoe nieuwer je telefoon, hoe hoger de resolutie. En ook: hoe accurater hij is in het toepassen van technische snufjes: de portretmodus zal net wat netter zijn, de autofocus werkt misschien ook net wat beter.

Dus, ja: een nieuwe telefoon maakt het wel makkelijker om een scherpe foto te produceren.

Maar als je vraag is “Mijn foto’s zijn vaak onscherp, heeft dat te maken met dat mijn telefoon al oud is?”. Dan is mijn antwoord simpel gezegd: nee.聽

Zowel de nieuwe als de wat oudere telefoons hebben dezelfde scherpstelfuncties (die vind je in de volgende box):

 • Je kunt kiezen voor automatisch scherpstellen, of voor een ‘gelockte’ focus
 • Je kunt kiezen voor het maken van 茅茅n foto, of voor een burst foto (heel veel foto’s tegelijkertijd)聽

Licht is bepalend

En: het belangrijkste is om op zoek te gaan naar voldoende licht. Ook mijn super professionele Canon-spiegelreflex-camera heeft moeite met scherpstellen als ik in een donkere situatie fotografeer. Zo heeft zowel een nieuwe als een wat oudere telefoon dat ook.聽

Mijn iPhone is ook een oudje

Voor jouw referentie: alle foto’s die ik van mijn zoontjes maak, zijn met mijn iPhone 12 (uit 2020) gemaakt. Dat is dus ook best al een oudje. 馃槈

De reden dat het mij vaak w茅l lukt een scherpe foto te maken, is omdat ik alle principes die je in de toolkit vindt toepas. Dus weet: jij kan dit ook! Met je nieuwe 贸f oude telefoon. 馃挭馃徏

Welke camera gebruik je? (Voor of achter)

In het kort

馃憠馃徏 Wil je een zo scherp mogelijke foto? Gebruik dan altijd de camera aan de achterzijde.

Achtergrond-informatie

Je telefoon heeft twee typen camera’s: de camera aan de achterzijde van je telefoon (dat zijn er meestal 2 of 3), en een camera aan de voorzijde: de selfie-camera.

De resolutie (de kwaliteit van de foto) van je selfie-camera is een stuk lager dan die van de camera aan de achterzijde van je telefoon. Dit verschil merk je het meest als je met een wat donkerdere situatie te maken hebt.

Opdracht

Maak eens twee keer dezelfde foto: 茅茅n keer met de camera aan de achterzijde van je telefoon, en een keer met de selfie-camera. En bekijk eens het verschil in resolutie en scherpte.

Portretmodus: ja of nee?

In het kort

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Je hebt geluk: gaan met die portretmodus!
馃挩聽 Is je kindje in beweging? Dan kun je de portretmodus niet gebruiken. Ga dus voor de ‘gewone’ fotomodus.

Achtergrondinfo

Je kent hem vast wel: de portretmodus. Je maakt een 鈥榞ewone鈥 foto met de portretmodus, en in 茅茅n klik vervaagt de achtergrond helemaal en鈥 wauw. Ineens lijkt je foto super professioneel.

Dit is voor mij persoonlijk d茅聽feature geweest die me heeft overtuigd om priv茅 niet meer met mijn ‘echte’ camera te fotograferen.聽 聽

Maar helaas鈥 de portretmodus 鈥檞erkt鈥 alleen als je kindje stil zit. Er zit namelijk een kleine vertraging tussen het ‘schieten’ van de foto en het moment waarop de foto wordt gemaakt. Daardoor is je kindje al weer out of focus. Hallo wazige foto! 馃憢馃徏

Gebruik altijd de camera-app

In het kort

馃憠馃徏 Gebruik altijd de camera-app van je telefoon om een foto te maken.

Achtergrondinfo

Je weet ongetwijfeld dat je in je Whatsapp foto鈥檚 kunt maken en gelijk kunt delen. Best handig.

Misschien zijn er wel andere apps waarmee je foto鈥檚 maakt en ze gelijk bewerkt. Of wie weet maak je heel regelmatig via de Instagram-app een foto, die je daarna downloadt naar je telefoon?

Dat lijkt natuurlijk heel handig, maar let op: de kans is groot dat deze apps de foto maken en opslaan in een lagere resolutie dan de resolutie van je native smartphone-camera. En dat is zonde!

Je wil de foto het liefst op een zo groot mogelijke resolutie maken en bewaren, zodat je foto de beste kwaliteit heeft. Zodat je in je album of in een lijstje kunt doen.

Maak dus al-tijd de foto met de camera van je telefoon, en n贸贸it in een andere app.

馃敀 Voldoende licht

馃敀 3 manieren om je camera-app te openen

馃敀 Nachtstand: ja of nee?

Box #2

De scherpstelopties

Je telefoon heeft behoorlijk geavanceerde scherpstelopties, en de kans is groot dat je helemaal niet afweet van het bestaan ervan. Welke opties zijn er, hoe activeer je ze? En welke kies je in welke situatie? Dat ontdek je in deze box.

Scherpstellen: Automatisch of handmatig?

In het kort

Je kunt automatisch of handmatig scherpstellen.

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Ga dan voor de handmatige selectie. Zo heb je de meeste controle over waar het scherptepunt komt te liggen.

馃挩聽 Is je kindje in beweging? Ga dan voor de automatische selectie.

Achtergrondinfo

Als je je camera-app opent en een foto maakt, stelt je camera automatisch scherp. Meestal pakt de camera het onderwerp dat het dichtst bij is, maar soms ook het onderwerp dat zich in het midden van je scherm bevindt.

Oftewel: het is altijd maar de vraag waarop je camera scherpstelt.

Gelukkig kun je ook handmatig scherpstellen. Zo heb je zelf de controle over welk deel in je foto (in ieder geval) scherp moet zijn.

Zo kies je handmatig een scherpstelpunt

Open de camera-app en tik met je vinger op het onderwerp waarop je wil scherpstellen. Je ziet vervolgens een geel vierkantje verschijnen. Dat is waar de camera op scherpstelt.

Bevries je scherpstelpunt

In het kort

Met de Autofocus-Lock functie kun je je scherpstelpunt bevriezen.

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Dan zijn er twee smaken:

 • Beweegt hij verder ook niks voor z’n gezicht? Dan is het gebruiken van de Autofocus-Lock niet nodig. Kies handmatig een scherpstelpunt en you’re good to go.聽
 • Zit hij met iets voor z’n gezicht te wapperen of te spelen? Kies dan w茅l de Autofocus-Lock.

馃挩聽 Is je kindje in beweging? Gebruik dan niet de Autofocus-Lock.

Achtergrondinfo

In sommige gevallen wil je dat je telefoon niet telkens opnieuw scherpstelt, maar dat het scherpstelpunt op 茅茅n vast punt blijft staan. Dus dat je het scherpstelpunt als het ware bevriest.

En, verrassing.. je telefoon kan dat gewoon! Deze functie heet de Autofocus-Lock (AF-Lock).

Wanneer komt het bevriezen van mijn scherpstelpunt van pas?

Het bevriezen van je scherpstelpunt komt van pas wanneer je kindje stil zit of staat, maar wel met iets voor z’n gezicht zit te ‘wapperen’.

Stel je voor: je kindje zit op bed en lacht super lief naar je. En hij wappert heel enthousiast met z’n favoriete knuffeltje om hem aan jou te laten zien.

Als je je telefoon z’n gang laat gaan, zal de autofocus steeds wisselen tussen het gezicht van je kindje en het knuffeltje. Oftewel: je hebt geen controle over waar je telefoon op scherpstelt.

Door het scherpstelpunt op z’n gezicht te bevriezen, blijft de focus daar waar je hem hebben wil.

In combinatie met de portretmodus zorgt de Autofocus-Lock voor super sfeervolle foto’s.

Hoe activeer je de Autofocus-Lock?

De AF-lock functie activeer je door je vinger wat langer op het deel dat je scherp wil stellen te leggen. Er verschijnt dan, afhankelijk van je telefoon, een slotje rond het gele scherpstelvierkant, of er komt iets van 鈥楲OCK鈥 of AE/AF-vergrendeling te staan.

Check de video hieronder om te zien hoe dat er op de iPhone uitziet:

En bij deze ook een voorbeeld van hoe je de AF-Lock modus toepast in the real world:

Afdrukmodus: Enkele foto of burst?

In het kort

Als je een foto maakt kun je kiezen voor een enkele foto, of voor heel veel foto’s tegelijkertijd (een burst-foto).

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Gebruik dan de gewone afdrukmodus.

馃挩聽 Is je kindje in beweging? Gebruik dan de burst-modus.

Achtergrondinfo

Je telefoon kan op twee verschillende manieren een foto maken: of je maakt een enkele foto door 茅茅n keer af te drukken, of je maakt in 茅茅n keer een hele serie foto: een burst-foto.

Een enkele foto maken

Een enkele foto maak je door op de sluiterknop te drukken: de grote witte ‘foto-maak-knop’.

Een foto maken met de burst-modus

De burst-modus activeer je per merk telefoon/besturingssysteem op verschillende manieren.

 • iPhone: houd je vinger op de sluiterknop en swipe naar links. Je ziet in de sluiterknop een teller oplopen. Dat is het aantal foto’s dat je maakt.
 • Android: [Instructie hiervoor volgt zeeeer binnenkort]

Werkt het niet? Het kan zijn dat je de functie nog moet activeren. Google dan even op ‘Burst modus activeren + Type telefoon’ en dan vind je hoe je de modus activeert.

Kijk met me mee

In deze video zie je hoe je de burst-modus gebruikt:

Box #3

Jouw positie als fotograaf

In de vorige twee toolboxen ontdekte je welke dingen je kunt doen ‘in je camera’ om een zo scherp mogelijke foto te maken. Maar er zijn ook dingen die je ‘in de echte wereld’ kunt doen. En dat heeft allemaal te maken met jouw positie als fotograaf. Je ontdekt ze in deze box!

Ori毛ntatie: Horizontaal of verticaal

In het kort

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Je hebt geluk, het maakt voor de scherpte niet uit of je gaat voor horizontaal of verticaal.

馃挩聽 Is je kindje in beweging? Dan heb je twee smaken:

 • Rent je kindje heen en weer ten opzichte van jou? Rent hij bijvoorbeeld achter een bal aan, van links naar rechts? Neem de foto dan horizontaal.
 • Rent je kindje naar je toe of van je af? Bijvoorbeeld als jullie op het strand zijn en hij rent naar de zee, of hij zit op z’n loopfiets en komt op je af? Neem de foto dan verticaal.

Achtergrondinfo

Beweegt je kindje heen en weer, en probeer je een foto verticaal te maken? Je zult merken dat je je telefoon de hele tijd met je kindje mee beweegt, om te voorkomen dat hij uit je foto loopt.聽

En precies hier heeft je telefoon het moeilijk mee: doordat zowel de telefoon als het onderwerp beweegt, is het erg lastig om scherp te stellen.聽

Als je je telefoon horizontaal houdt, is je kindje veel langer in het frame. Hierdoor heeft je camera meer kans om goed scherp te stellen.

Afstand: Veraf of dichtbij

In het kort

鈴革笍聽 Zit je kindje stil? Dan maakt het niet uit. Kom gerust heel dichtbij voor een mooi portretje. Of neem juist iets meer afstand voor een foto met wat meer context. 馃挩聽 Is je kindje in beweging? Neem dan flinke afstand.

Achtergrondinfo

Hoe meer je kindje beweegt, hoe meer afstand je wil houden. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij ori毛ntatie: als je te dichtbij je kindje staat en hij doet een stap opzij, is de kans heel groot dat hij je foto uit loopt. En ook: doordat je wat meer afstand neemt tot het onderwerp, geef je de autofocus genoeg ruimte en tijd om scherp te stellen op je onderwerp.

Kijk met me mee

Box #5

Fotobewerking

Alle voorgaande tools gingen over wat je voor of tijdens het maken van de foto doet. Maar ook na het maken van je foto heb je tools tot je beschikking om een foto (nog) scherper te maken. Kijk je mee?

Portretmodus gebruikt? Check dit!

Heb je de portretmodus gebruikt om een foto te maken? Dan kun je het ‘portret-effect’ na afloop van het maken van de foto nog aanpassen. Hoe handig is dat!

Zo pas je het portret-effect aan

 1. Navigeer naar de foto in je fotogalerij.
 2. Klik rechtsboven op Wijzig.
 3. Pas nu het f-getal aan. Hoe lager het f-getal, hoe sterker het effect.

Kijk met me mee

馃敀 Verscherpen door contrast te verhogen

馃敀 Verscherpen door te... verscherpen

馃敀馃帗 Boots het portret-effect na

Aan de slag!

Heb je een vraag? Of wil je een super scherpe foto met me delen? Stuur me een DM op Instagram!

Gratis e-book

Krijg toegang tot mijn GRATIS e-book

Laat hier je gegevens achter en krijg direct toegang tot mijn 5 fototips.

 

Gratis e-book

Krijg toegang tot mijn GRATIS e-book

Laat hier je gegevens achter en krijg direct toegang tot mijn 5 fototips.

 

Bespaar 鈧50,- op je bestelsessie!

Vraag hier je fotografie-brochure aan. Boek je binnen 14 dagen na het aanvragen van de brochure? Dan ontvang je 鈧50,- besteltegoed!

 


Nee dank je, ik wil geen geld besparen