Mijn favoriete telefoonfoto van januari

Favorietenlijstjes: wat een uitvinding. Als je iemand online tegenkomt waarvan je denkt ‘Hey, jij lijkt best wel op mij’, dan is het vaak zo dat wat diegene leuk vindt, ook wel iets is voor jou. Een favorietenlijstje is dus een soort deurtje naar een heel nieuwe wereld aan ‘leuke dingen’.

En hoewel het dus super interessant is om te zien wat iemands favoriete film, nagellak-kleur of spijkerbroekenmerk is, is het veel interessanter om te ontdekken waarom dat haar favorieten zijn.

Dus daarom heb ik een nieuwe rubriek voor je in het leven geroepen: ‘Mijn favoriete telefoonfoto’. Je ontdekt niet alleen iedere maand wat mijn favoriete telefoonfoto is die ik die maand heb gemaakt. Maar ook waarom dat mijn favoriet is.

Zodat je ziet: hey, Ilse kan dit. Dan kan ik dat toch ook?

Als er één ding is dat je uit deze rubriek mag meenemen, is dat je weet dat de camera van je telefoon de beste camera is die er is. Niet omdat een telefooncamera technisch gezien beter is dan ‘een echte camera’. Want dat is ‘ie niet.

Maar omdat dat de camera is die je bij je hebt als je op het strand bent, je in de regen aan het wandelen bent of als je samen met je gezin op zondagochtend in bed ligt. En niet die ‘echte’ camera met al die ingewikkelde knopjes en standen.

Dus: iedere maand zie je welke foto mijn favoriete, persoonlijke telefoonfoto is. Zodat je weet: ik moet dit ook gewoon kunnen. Want ik heb echt niet de meest nieuwe, geavanceerde telefoon. ‘Gewoon’ een iPhone 12.

Het is tijd voor de allereerste ronde: mijn favoriete, persoonlijke telefoonfoto van januari 2023.

Dit is mijn favoriete telefoonfoto

Je zult het zelf ook gemerkt hebben: de dagen zijn de afgelopen weken super kort. Als er tijdens die donkere momenten iets gebeurt dat je wil vastleggen, zit je nogal met wat uitdagingen.

Gebruik je wel of geen flits? Zet je een lamp aan, of niet? Hoe zorg je er nou voor dat de foto scherp is?

Ondanks die uitdagingen, is het toch gelukt om een paar mooie foto’s te maken. En dit is mijn favoriet:

Foto gemaakt met mijn iPhone 12, bewerkt met de Ginger preset.

Dit is waarom deze foto mijn favoriet is

Deze foto is mijn favoriet om deze redenen:

  • De foto heeft heel mooi licht: zacht, je ziet geen gekke contrasten
  • De foto is schattig, en heeft sfeer: zie je die lieve mollige handjes die die pannenkoek vast hebben?
  • De foto spreekt echt, doordat Pepijn lichtjes in z’n ogen heeft

Is dit de allermooiste foto die er van mijn zoontje is? Nee. Verre van. Maar omdat deze afgelopen weken zo uitdagend zijn qua licht, en dit ook nog eens vroeg op de ochtend was (lees: er was geen straaltje daglicht te bekennen), kan ik toch een heel aantal elementen afvinken die de foto tot een geslaagde foto maken.

Op naar februari: meer licht en vrolijkheid!

Wil je weten wat die ‘lichtjes in de ogen’ precies zijn?

In mijn gratis e-book Kleine Avonturen krijg je 5 concrete tips om binnen no-time mooiere foto’s te maken van je kindjes. En dat gewoon met je telefoon.