Mijn 5 favoriete (persoonlijke) foto’s van 2022

Ja, dit is een terugkijkpost. Maar, nee: ik ga niet starten met ‘wat is het jaar voorbij gevlogen’. Dat zou namelijk overbodig zijn. Het is een gegeven, nu ik mama ben.

Jaren vliegen voorbij als maanden, en dagen duren soms maar voort als weken. Slaapjes van 10 minuten? Check.

Nu ik dit schrijf, eind december 2022, is Pepijn inmiddels al weer 15 maanden oud. 15 maanden van intens genieten. Want wat is het dat. Ik weet dat niet iedere mama het moederschap zo ervaart, maar ik heb ook geleerd dat ik het ook mag delen als dat bij mij wél zo is. Dus, bij deze: ik ben zo’n (vreselijke) moeder die alles met haar kind fantastisch vindt, van vieze luiers verschonen tot het troosten in de nacht. Al is het óók wel heel fijn dat hij vanaf 12 maanden eindelijk doorslaapt.

In 2022 heb ik de maanden 4-15 in dit jaar met mijn zoontje beleefd. Het was het jaar dat ik mijn professionele camera aan de wilgen hing.

Privé, dan, he. M’n bruidsparen zien me al aankomen met m’n iPhone 👀

En dat is niet zonder reden: ik ontdekte hoe krachtig de camera van mijn telefoon is. Als je het fotograferen met je telefoon maar net zo serieus neemt als het fotograferen met een ‘echte’ camera, kun je dus echt super mooie foto’s maken.

Om je te laten zien dat dat voor jou óók mogelijk is, heb ik mijn 5 favoriete foto’s die ik dit jaar schoot met mijn telefoon voor je op een rijtje gezet.

Ben je klaar voor cuteness overload? En een flinke bak inspiratie om je eigen fotografie een beetje serieuzer te nemen? Hier komt mijn top 5.

Foto #1: Op bed met Guus

Hier is Pepijn 10 maanden oud. Spelend met z’n vriendje Guus. Hoewel hij z’n papa meestal veel grappiger vindt dan z’n mama, heb ik hier toch zowaar een breeduit lachende Pepijn weten te vangen. Met gedraaid tongetje. En jubelteentjes. Precies het koppie dat ik graag wilde vangen. Dat is waarom ik deze foto als zijn mama heb gekozen als favoriet.

Maar als fotograaf ben ik ook gék op deze foto. Het licht is perfect zacht, maar niet saai. De foto leeft doordat hij lichtjes in z’n ogen heeft. De foto is clean, en is qua kleur perfect in balans. De hele foto ademt sfeer. En als ik niet zou weten dat deze foto gewoon met een iPhone is gemaakt, zou ik zweren dat deze met mijn professionele camera is gemaakt.​​ Dit is een fotografisch hoogstandje.

Geschoten met de iPhone 12, bewerkt met de Ginger Preset.

Starten met fotobewerking op iphone smartphone

Foto #2: Lekker tukken in de box

Het schijnt zo te zijn dat alleen al naar een slapende baby kijken je ontspant. Nou.. naar deze foto kun je met een gerust hart kijken. Zie je hoe zacht en aaibaar Pepijn hier lijkt? Hoe het licht z’n gezichtje omarmt? Als ik deze foto zie ga ik weer helemaal terug naar het gevoel van dit moment: z’n laatste allerlaatste slaapje in de box. Over dwars, want dat slaapt natuurlijk het lekkerst.

Geschoten met de iPhone 12, bewerkt met de Ginger Preset.

Fotograferen met telefoon iphone fotografie

Foto #3: Actie in het blauwe bad

Het is dat de foto zwart wit is, anders had je gezien dat dit badje knalblauw is. Nu is dat niet per se een kleur die niet zichtbaar mag zijn, ik vond deze foto in zwartwit toch net wat krachtiger. Zie je hoe die waterdruppels bijna bevroren lijken in de lucht? En zie je dat heerlijke buikje dat over z’n zwemluier hangt? Dat serieuze gezicht. De onderkin. Het prachtige licht. Allemaal ingrediënten voor een geweldige foto.

Geschoten met de iPhone 12, bewerkt met de Poppy Preset.

Foto #4: Buiten in bad

Hoe fijn Pepijn badderen vond toen hij nog écht een kleine baby was, zo vervelend vond hij het toen hij wat groter werd. Soms vulde het bad zich nog nadat de kraan uit was. Met tranen die over z’n wangen biggelden.

Maar.. er waren ook dagen waarop hij er geen genoeg van kreeg. Zo ook deze warme zaterdagmiddag in augustus: buiten spelen én in bad bleek de gouden combinatie. Hij had de tijd van z’n leven (op zijn manier, zoals je ziet).

Geschoten met de iPhone 12, bewerkt met de Ginger Preset.

Foto #5: I see you

En dan: de foto die al sinds ik hem gemaakt heb de bureaubladachtergrond is van mijn telefoon, iPad én computer. Niet alleen vind ik z’n serieuze koppie geweldig, maar ook fotografisch gezien is dit een meesterwerkje. Het lijnenspel, de lichtinval, de zachtheid, de lichtjes in z’n ogen. Ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.

Geschoten met de iPhone 12, bewerkt met de Poppy Preset.

Wil je de foto’s die je van je kindjes maakt graag verder verbeteren?

Maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn gratis e-book Kleine Avonturen krijg je 5 concrete tips om binnen no-time mooiere foto’s te maken van je kindjes. En dat gewoon met je telefoon.