In 5 stappen naar scherpere telefoonfoto’s

Toen ik laatst aan de mama’s die me volgen vroeg waar ze het meest tegenaan lopen bij het maken van foto’s van hun kindjes, kreeg ik massaal terug: ‘mijn foto’s zijn zo vaak onscherp’.

Nu wil dat niet zeggen dat onscherpe foto’s altijd slecht zijn. Onscherpe foto’s kunnen juist doordat ze een beetje vaag en ‘zacht’ zijn júist een bepaald gevoel van intimiteit geven. Je daardoor juist weer naar het gevoel van toen terugbrengen. Dus bij deze even een korte ode aan de onscherpe foto 😉 Maar wanneer de onscherpte onbedoeld is, is het natuurlijk heel vervelend.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een onscherpe smartphone-foto drastisch te verminderen. Ik deel vandaag een 5-stappenplan met je voor scherpere foto’s met je smartphone. Komen ze!

Stap 1: Maak je lens schoon

Het klinkt als een open deur, maar toch gaan we hier al snel aan voorbij. Sterker nog: ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik het zelf óók heel regelmatig vergeet. Maar echt, sla deze stap niet over: maak je lens schoon voordat je een foto maakt. Iedere keer.

We dragen onze telefoons hele dagen in stoffige broekzakken of tassen, in onze handen: de perfecte omgeving voor stofjes en vette vingers op de lens. En, in tegenstelling tot wat bij camera’s het geval is, zijn de lenzen van onze telefoons helemaal niet afgedekt.

Het beste kun je de lens schoonmaken met iets van stof, zoals je t-shirt of een microvezeldoek. Doe het niet met papier, de vezels daarvan kunnen de lens beschadigen.

Stap 2: Gebruik altijd de camera van je telefoon (geen app)

Is je lens schoon? Check. Tijd om je telefoon te openen. Je weet ongetwijfeld dat je in je Whatsapp foto’s kunt maken en gelijk kunt delen. Misschien zijn er wel andere apps waarmee je foto’s maakt en ze gelijk kunt bewerken. Of wie weet maak je heel regelmatig via de Instagram-app een foto, die je daarna download naar je telefoon?

Dat lijkt natuurlijk heel handig, maar let op: de kans is groot dat deze apps de foto maken en opslaan in een lagere resolutie dan de resolutie van je native smartphone-camera. En dat is zonde! Je wil de foto het liefst op een zo groot mogelijke resolutie maken en bewaren, zodat je foto de beste kwaliteit heeft. Zodat je in je album of in een lijstje kunt doen.

Maak dus al-tijd de foto met de camera van je telefoon, en nóóit in een app.

Stap 3: Zorg voor voldoende licht

Nee, het is nog steeds geen tijd om de foto daadwerkelijk te maken. We hebben eerst het belangrijkste onderdeel in de fotografie nodig: licht.

Om een goede, scherpe foto te maken heb je voldoende licht nodig. Hoe donkerder het is, hoe langer het duurt de foto te maken. En hoe meer kans je hebt op bewegingsonscherpte. En daarbij: hoe donkerder het is, hoe meer ruis de foto vaak heeft, en hoe pixeliger hij uiteindelijk is. Allerlei factoren die ervoor zorgen dat je foto onscherp is. Zorg dus voor voldoende licht.

Natuurlijk heb je niet altijd invloed op de hoeveelheid licht die er in je omgeving is. Het aanzetten van lampen is immers ook echt niet altijd de oplossing tot een beter verlichte foto. Soms zit er niets anders op dan het te accepteren. Loop je er écht vaak tegenaan, en heb je het idee dat zelfs wanneer het voor je gevoel niet echt donker is, je toch last hebt van te weinig licht? Je kunt er in principe van uitgaan dat hoe beter een camera is, hoe beter hij met weinig licht kan omgaan. Dus wie weet wordt het tijd voor een upgrade van je smartphone.

Stap 4: Kies een scherpstelpunt

Je lens is schoon, je camera-app is geopend en je hebt voor voldoende licht gezorgd. Tijd om je compositie te kiezen, en het daarbij horende scherpstelpunt. Wist je dat je, wanneer je een foto maakt met je smartphone, je een scherpstelpunt kunt kiezen? Oftewel: het punt waarop de camera moet scherpstellen?

Dit doe je door de camera-app te openen en vervolgens met je vinger te tikken op het onderwerp waarop je wil scherpstellen. Je ziet vervolgens een vierkantje verschijnen en dát is waar de camera op scherpstelt.

Doe je dit niet? Dan kiest de camera zelf een punt om scherp te stellen. En hoewel dat soms – per ongeluk – goed gaat, is het natuurlijk een stuk fijner om er zelf controle over te hebben.

Stap 5: Maak goed gebruik van onscherpte

Dit is een optionele, next-level stap. Eentje die wat meer van je creativiteit vraagt dan van de techniek. Maar daardoor niet minder leuk!

Je kunt op verschillende manieren kijken naar scherpte. Aan de ene kant is scherpte een heel technisch iets, zoals je in de voorgaande vier tips hebt kunnen lezen. Maar de ervaring van scherpte kan ook gaan over het verschil tussen onscherpte en scherpte.

Kijk maar eens naar de twee foto’s hieronder:

Welke foto voelt scherper? De eerste foto, of de tweede foto? En waarom?

Je zult het ongetwijfeld met me eens zijn dat de tweede foto veel scherper lijkt. Terwijl ze eigenlijk precies even scherp zijn. Sterker nog: het is exact dezelfde foto. Maar bij de tweede foto is de achtergrond wazig gemaakt. Waardoor het contrast tussen scherp en wazig bij de tweede foto vele malen groter is. En dat maakt je ervaring van scherpte groter.

Het is bijna magie! 😉

Nu jij..

Zo: nu weet je welke vijf stappen je kunt zetten om je smartphone-foto’s direct een stukje scherper te krijgen. Kende je de tips al, of zijn ze nieuw voor je?

Wil je de foto’s die je van je kindjes maakt graag verder verbeteren?

Maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn gratis e-book Kleine Avonturen krijg je 5 concrete tips om binnen no-time mooiere foto’s te maken van je kindjes. En dat gewoon met je telefoon.