Je bent aan het oriënteren op een fotograaf voor jullie newborn shoot en verdrinkt zowat in alle opties die er zijn? Geen zorgen! In deze blogpost vertel ik je hoe je een newborn fotograaf kiest die bij jullie past.

Ik stel je vier vragen die je jezelf kunt stellen om duidelijk te krijgen welke newbornfotograaf bij jullie past, en leg uit wat de verschillen precies zijn. Ben je er klaar voor?

Lifestyle newbornshoot at home in Zwolle, Overijssel, door Ilse Stronks fotografie, newbornfotograaf Apeldoorn

#1. Willen we een newborn fotograaf aan huis, of willen we naar een studio?

Een newbornshoot vindt meestal plaats in de eerste 14 dagen van het leven van jullie baby. Deze eerste dagen is alles nog helemaal nieuw: voor de baby, maar ook voor jullie als ouders. Je hebt geen idee wat er allemaal op je afkomt. De één vindt het een fijn idee het huis niet uit de hoeven in deze eerste periode, en de ander kan juist niet wachten op een uitstapje. En: de verschillen in sfeer van beelden die op locatie zijn gemaakt t.o.v. in een studio zijn gigantisch!

Newbornshoot bij je thuis / op locatie

Boek je een newborn fotograaf bij jullie thuis? Dan weet je dat je het huis niet uit hoeft en dat je alles bij de hand hebt. Schone luiers, schone kleertjes voor de kleine. Een outfit-wissel van jezelf is ook zó gemaakt! Wel ‘moet’ je je huis van tevoren een beetje aan kant maken voor de mooiste resultaten.

Als we het hebben over de sfeer van newbornfoto’s die bij je thuis worden gemaakt: die beelden vertellen echt een verhaal. Hoe zaten jullie samen als jullie de baby voedden? In welk huis woonden jullie toen, hoe zag jullie slaapkamer er toen uit, hoe was de babykamer ook al weer ingericht? Foto’s bij je thuis geven context en persoonlijkheid: een echt kenmerk van lifestyle fotografie (zie punt #2!).

Newbornshoot in een studio

Boek je een newbornshoot in een studio? Bedenk dan dat je goed voorbereid op pad zal moeten gaan. Heb je daar wel zin in zo vlak na de geboorte? Voordeel is wel dat je je geen zorgen hoeft te maken of je huis er wel netjes bij staat.

En, qua sfeer en stijl verschillen studio-foto’s ontzettend van foto’s die bij jullie thuis zijn genomen. Foto’s in studio’s zijn vaak clean en rustig, maar ook studio’s verschillen daar onderling wel weer in.

In mijn ogen zijn newbornshoots in studio’s een beetje onpersoonlijk: de baby in kwestie zou bijna door een ander kind kunnen worden vervangen. Nu wil ik niet kwaad spreken over studio-fotografen, want wat een kunst is het om die kleintjes zo in beeld te brengen. ’t Is gewoon niet zo mijn ding 😉

Newborn fotoshoot met mama in babykamer in Groenlo door Ilse Stronks fotografie, newbornfotograaf Apeldoorn

#2. Willen we lifestyle newborn fotografie, of geposeerde newborn fotografie?

Lifestyle newbornfotografie

Lifestyle newbornfotografie is fotografie die verhalend is, waar de nadruk ligt op de connectie van de mensen op de foto, met ruimte voor hun eigen verhaal en context. Daar heb je weer heel veel verschillen onderling: de ene fotograaf werkt heel documentair en wil de dingen écht vastleggen zoals ze zijn (inclusief real-life rommelige slaapkamers en bulten wasgoed), en zal je weinig tot helemaal geen aanwijzingen geven. De ander zal jullie vragen van tevoren een beetje op te ruimen en jullie bepaalde kledingtips geven om de beelden een fijne rustige, cleane look te geven, en tijdens de shoot jullie redigeren voor de mooie poses en samenstellingen.

Meestal vindt een lifestyle newbornreportage bij mensen thuis plaats, en niet in een studio.

Geposeerde newbornfotografie

Bij geposeerde newbornfotografie kun je beelden verwachten van baby’s die in schattige houdingen ‘gevouwen’ zijn. In mandjes, op harige kleedjes, of juist op hele cleane witte, bijna onzichtbare doeken. De baby is de ster van de show, waar hij/zij vaak weinig kleertjes aan heeft.

Geposeerde newbornfotografie boek je meestal in een studio, maar er zijn ook fotografen die dit bij je thuis doen.

High end glazen fotobox met fine art newbornshoot print

#3. Willen we alleen digitale beelden, of ook een tastbaar eindproduct?

Die eerste weken, maanden, of misschien wel eerste 18 jaar van het leven van je kind gebeurt zó veel. Je wil niks missen van de ontwikkeling en hebt daarnaast zelf ook nog zo veel wat je graag voor jezelf zou willen doen. Je bent naast moeder ook nog vriendin, partner, ondernemer, die zich wil ontwikkelen op andere vlakken. Het maken van tastbare herinneringen aan deze mooie tijd is één van die dingen ‘op het lijstje’, maar ook degene die je steeds maar weer naar onderen schuift. Want: andere prioriteiten.

Digitale beelden

Veel fotografen werken met een shoot en burn-principe: zij schieten, bewerken, en geven je een hele bult digitale bestanden. Je hebt dan de keuze tussen (bijvoorbeeld) 20 stuks of een hele galerij met 70+ foto’s (en vaak een mini-album van 10×10 of 15×15 cm als cadeau). De foto’s moet je zelf uitkiezen – wat knap lastig is! Het selecteren staat niet voor niets in de top 3-struggles onder fotografen.

En als de foto’s ontvangt moet je er zelf nog een bestemming voor vinden. Gaan ze aan de wand? In een album, en zo ja: wat voor album? Wil ik ze op een andere manier een plekje in ons huis geven? Grote kans dat het op de grote bult met to-do’s belandt..

Tastbaar eindproduct

Daarnaast heb je de full service-fotografen. Perfect voor jou als je tijd en aandacht wil overhouden voor wat er voor jou toe doet: knuffelen, voeden, en niet te vergeten: je weer een beetje mens voelen. In het hele proces word je volledig ontzorgd en begeleid naar het product dat bij jullie past. Vaak is er bij dit type service sprake van een bestelsessie binnen een aantal weken na de shoot waar jullie onder begeleiding van de fotograaf jullie favoriete beelden kiezen en de foto’s kiezen in een tastbare vorm.

Sinds april 2021 werk ik op deze laatste manier. Wat een verademing! Voor zowel mij als mijn klanten. Lees hier meer over mijn werkwijze.

Lifestyle newbornshoot slapen in mama's armen at home in Groenlo, de Achterhoek, Gelderland, door Ilse Stronks fotografie, newbornfotograaf Apeldoorn

#4. Welke stijl fotografie past bij ons: licht en romantisch, of warm en een beetje moody?

Met fotografiestijl bedoel ik nu even heel specifiek: de kleuren en uitstraling die de uiteindelijke foto’s hebben. Belangrijk is hierbij heel erg af te gaan op je gevoel: wat past er bij je, en wat past er goed in jullie interieur?

Licht en romantisch

De lichte en romantische stijl is een stijl waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van kleding in witte, lichte kleuren. De beelden hebben vaak weinig contrast en heel zachte pasteltinten, en krijgen daardoor een heel lieve, romantische uitstraling. De meeste studiofotografie is in deze stijl, en ook een heel aantal lifestylefotografen hanteert deze lichte en romantische stijl.

Warm en een beetje moody

In de warme, moody stijl is veel ruimte voor warme, donkere tinten. De beelden hebben vaak redelijk wat contrast en mooie donkere partijen, waardoor foto’s in deze stijl soms zelfs het sfeertje van de foto’s van vroeger hebben. Een beetje retro, dus! Deze stijl is perfect om verhalen mee te vertellen, en zie je het vaakst terug bij lifestylefotografen.

Conclusie

Het voelt bijna weer alsof je in de schoolbanken zat, ofniet? 😉 Wat een informatie! Bij deze voor het gemak nog even een overzicht van alle vragen die je jezelf kunt stellen als je op zoek gaat naar een newbornfotograaf:

  • #1. Willen we een newborn fotograaf aan huis, of willen we naar een studio?
  • #2. Willen we lifestyle newborn fotografie, of geposeerde newborn fotografie?
  • #3. Willen we alleen digitale beelden, of ook een tastbaar eindproduct?
  • #4. Welke stijl fotografie past bij ons: licht en romantisch, of warm en een beetje moody?

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen en jullie een mooie basis hebben om een newbornfotograaf te vinden die bij jullie past.

Brochure newbornfotografie ontvangen?

Ben je benieuwd naar mijn visie op newbornfotografie? Bekijk hier mijn newbornfotografie-pagina.