Dit is in 2023 de beste camera voor mama’s (spoiler: het is dezelfde als die van vorig jaar en het jaar ervoor)

Een vraag die veel mama’s aan me stellen: Welke camera moet ik hebben om de mooiste foto’s te maken van de dagelijkse avonturen van en met m’n kinderen?

Op vakantie, maar ook in en om het huis. Zodat je weer helemaal terug kunt naar dat moment. Zodat je foto’s hebt bomvol sfeer. Foto’s waar je kinderen als het even kan scherp, en ook nog eens leuk op staan.

Dan heb ik eigenlijk altijd maar één antwoord, het antwoord dat voor iedereen gelijk is:

De beste camera van 2023 (en eigenlijk ook van 2022, 2021, 2020 en daarvoor) is de camera die je bij je hebt.

Niet die superprofessionele spiegelreflexcamera met 3 lenzen met dubbele zoom en beeldstabilisatie. Niet die camera met allemaal ingewikkelde knopjes en standen die je nooit gebruikt. Maar de camera die je altijd bij je hebt: je telefoon.

Want al ben je wél zo iemand die helemaal weet hoe die ‘echte’ camera werkt, waar ligt die camera dan meestal?

Mijn camera ligt meestal in de kast. Soms ligt hij beneden in die ene kast met sleutel (veilig voor de grijpgrage dreumeshandjes die inmiddels overal bij kunnen), soms boven op mijn werkkamer. Maar waar mijn ‘echte camera’ vooral niet is, is…

  • In de badkamer, als Pepijn zo lief in de handdoek is gewikkeld als een kleine burrito – iets waar ik graag een foto van wil maken.
  • In de strandtas, als we op vakantie zijn en Pepijn voor het eerst in z’n gele zwembandje aan het ronddobberen is als een ware ballerina – iets waar ik graag een foto van wil maken.
  • In de Albert Heijn, als we boodschappen aan het doen zijn en Pepijn voor het eerst (als echt grote jongen) in de winkelwagen kan zitten – een moment waar ik graag een foto van wil maken.
Blije baby in geel zwembadje fotograferen met telefoon voor mama's
Foto geschoten met mijn iPhone 12, bewerkt met de Ginger Preset

En verrek, ligt die ‘echte camera’ toevallig wel in de buurt, is de batterij leeg en het geheugenkaartje nergens te bekennen.

Oftewel: die ‘echte camera’ die misschien qua techniek en mogelijkheden ‘het beste’ is, laat ’t op het belangrijkste punt afweten: hij is niet daar wanneer je hem nodig hebt.

Dus als je jezelf de komende tijd nog eens afvraagt: wat is de beste camera voor mij? Onthoud dan dat je de beste camera gewoon al binnen handbereik hebt.

Is de camera van mijn telefoon echt wel zo goed dan?

Natuurlijk is de kwaliteit van de foto’s van een professionele camera beter dan die je met je telefoon maakt. Ik ben de laatste om te zeggen dat ze inwisselbaar zijn. Maar ik wil je wel heel graag meegeven dat wanneer je het fotograferen met je telefoon net zo serieus neemt als het fotograferen met je camera, je ze soms echt niet van elkaar kan onderscheiden.

En bedenk je ook: het aller aller, allerbelangrijkste bij fotografie, of je het nou met je camera of met je telefoon doet, is licht. Goed licht. Zelfs de beste camera maakt crappy foto’s als het licht slecht is.

Focus je dus op het fotograferen, op het daadwerkelijk maken van de foto. En niet zozeer op met welke camera je dat doet. En je zult zien dat je telefoon tot zo veel meer in staat is dan je dacht.

Wil je weten hoe je betere foto’s maakt met je telefoon?

In het gratis e-book Kleine Avonturen krijg je 5 concrete tips om binnen no-time mooiere foto’s te maken van je kindjes. En dat gewoon met je telefoon.