De 3 redenen waarom de winter een geweldig seizoen is om te fotograferen (zelfs als er geen sneeuw is)

Misschien baal je er de afgelopen weken net als ik regelmatig van dat het zo donker is. Als je ‘s ochtends (net iets te vroeg) wordt gewekt door je human wekker komt de duisternis je tegemoet. En ook aan het einde van de middag, als je nog een laatste uitraasronde doet om je kleintje(s) hun overtollige energie op te laten maken, moet je dubbel zo goed opletten dat ze niet in botsing komen met een fietser of andere wandelaar.

Dus: ja, het is zo ontzettend snel en lang donker in de winter. Maar.. wist je dat je eigenlijk juist heel erg geluk hebt in deze tijd van het jaar, als het op het fotograferen van kinderen aankomt?

Zoals je misschien wel weet: licht is het allerbelangrijkste element in fotografie. Nu denk je misschien: en dat is precies waar het aan ontbreekt nu midden in de winter. Ik snap heel goed dat je dat denkt, maar gelukkig heb ik goed nieuws voor je. De winter júist een geweldig seizoen om te fotograferen. En wel om 3 redenen.

Reden #1: In de winter geniet je het langst van ‘het juiste licht’

Het klinkt misschien gek dat je in de winter het langst goed licht hebt, dus langer dan in de zomer, maar dat is het niet. Het zit namelijk zo: goed licht is zacht licht. En zacht licht heb je als de zon wat lager aan de hemel staat.

In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. En kun je dus korter op een dag gebruikmaken van het zachte licht bij zonsopkomst en zonsondergang. In de winter staat de zon wat lager, en duurt het moment van het zachte licht dus een stuk langer.

Voor de visuele mama’s onder ons, check deze grafiek die ik voor je in elkaar heb geknutseld:

Wat je ziet in dit plaatje:

  • In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter.
  • Het zachte licht (de lichtgrijze balk) heb je tijdens zonsopkomst en zonsondergang.
  • De momenten van zacht licht (de donkergrijze blokjes) zijn bij de lage zon in de winter veel langer dan in de zomer.

Oftewel: in de winter kun je veel langer genieten van zacht licht dan in de zomer. Wat maakt dat de winter een heel gunstige periode is om te fotograferen.

Reden #2: Het tijdstip van ‘goed licht’ vindt plaats wanneer je kinderen wakker zijn

In de zomer heb je het mooie, zachte licht super vroeg, zo rond 05.00 uur. En ook heel laat op de avond, zo rond 21.00 uur. Precies wanneer je kinderen in bed liggen. Of als je pech hebt zijn ze wel wakker, maar dan ben jij zelf denk ik nog niet helemaal in je fotografie-modus 😉

In de winter liggen deze tijdstippen een stuk schappelijker: in de ochtend rond 08.00 uur, en einde middag rond 16.00 uur. Is dat even handig: dat is precies het moment waarop je kinderen wakker zijn.

Dus: in de winter heb je het mooie licht niet alleen langer, maar ook nog eens op een fijner tijdstip. Had ik al gezegd dat de winter het perfecte fotografie-seizoen is?

Reden #3: Je kunt in de winter heel goed creatief met licht om gaan

Zojuist ontdekte je al dat de zon in de winter een stuk lager staat dan in de zomer. Dat zul je misschien ook wel merken bij jullie in huis: waar de zon in de zomer nooit direct naar binnen schijnt, zul je in de winter heel regelmatig de zonnestralen bij je naar binnen zien schijnen.

Normaal gesproken wil je het liefst met indirect licht werken: licht dat niet direct op je onderwerp valt. Maar soms is het juist ook ontzettend leuk om een keer de lichtregels aan je laars te lappen en juist wél met direct zonlicht te werken.

Neem bijvoorbeeld deze foto: deze heb ik in de ochtend geschoten, wanneer het zonlicht direct onze woonkamer in schijnt. Dat zie je door de witte vlekjes op de muur achter Pepijn, en ook deels op z’n gezichtje. Deze foto had ik in de zomer niet kunnen maken, omdat de zon dan al snel te hoog staat en dus niet de kans heeft naar binnen te schijnen. En áls hij dat al deed, vond dat moment veel te vroeg in de ochtend plaats.

Zie je?

De winter is juist het perfecte moment om te experimenteren met het fotograferen van je kinderen. Je hebt én het zachte licht veel langer (reden #1) en op fijner tijdstippen (reden #2), én je hebt veel meer mogelijkheden om creatief te zijn met licht (reden #3).

Als je jezelf de komende tijd weer hoort zeggen ‘Bah, wat is het toch donker’, denk dan aan wat je zojuist hebt geleerd en kijk juist naar de lichtpuntjes die deze donkere dagen met zich meebrengen.

Wil je de foto’s die je van je kindjes maakt graag verder verbeteren?

Maar weet je niet waar je moet beginnen? In mijn gratis e-book Kleine Avonturen krijg je 5 concrete tips om binnen no-time mooiere foto’s te maken van je kindjes. En dat gewoon met je telefoon.